A Google most küldte el éves jelentését arról, mikre voltak kíváncsiak a magyar internetezők 2016-ban. Bár van pár fontos téma, de azért... atyaég.
Madarat tolláról, embert arról, mit keres az interneten. Oké, kissé elferdítettük az eredeti közmondást, de az tény, hogy mind egy adott emberről, mind pedig egy közösségről (jelen esetben egy országról) sokat elárul, milyen témák érdeklik annyira, hogy a Google keresőmezőjébe is folyamatosan becsépelik. Ahogy múlt héten a YouTube-os kedvenceket is végigvettük (és kellően elszörnyedtünk), most megmutatjuk a Google idei gyűjtését a magyarok keresési szokásairól.

A Google keresési toplistái a keresőbe világszerte beírt több trillió kifejezést összesítik. A globális lista mellett idén több mint 70 országos lista is készült. A népszerű kereséseket a Google egy összetett statisztikai módszerrel méri, mellyel az év új kedvenceit, érdekességeit és feltörekvő sztárjait azonosítja be. Ehhez az év azon “felkapott” kereséseit szűri ki, melyeknél az előző évhez képest a legnagyobb mértékben ugrott meg a keresések száma, úgy, hogy ez a fokozott érdeklődés huzamosabb ideig fent is maradt. A keresési toplisták elkészítéséhez anonim, statisztikailag összesített keresési információkat használ.

Az abszolút toplista

Ebbe a listába kerültek a legnépszerűbb idei keresések témától függően. Szóval figyelem, kedves Magyarország: a statisztikák szerint ezek érdekelnek itt mindenkit, nem a rezsicsökkentés meg a migráncsok.

EB 2016
Rió 2016
Pokemon GO
X-Faktor
iPhone 7
Pixwords megoldások
Donald Trump
Bud Spencer
Való Világ
Slither.io

A foci és az Olimpia a jelek szerint minden más érdeklődést legyőzött, a Pokémon GO játék pedig itthon is bizgette az emberek fantáziáját. Hiába mondják, hogy az X-Faktor idén már közel sincs egykori önmagához, felverekedte magát az abszolút negyedik helyre, az iPhone pedig még mindig az emberek telefonos vágyainak netovábbja (miközben a 24.hu mobil rovata egy kicsit magába száll és elgondolkodik az életén). Az amerikai elnökválasztás meglepetés-befutója / bohóca / szörnyetege szintén borítékolható volt a listán, Bud Spencer elhunyta pedig szomorú apropó a nyolcadik helyre. A Való Világgal a jelek szerint megint úgy van mindenki, miszerint csak mások előtt állítja, hogy nem nézi, aztán persze azonnal keresi a neten, volt-e újabb péniszhelikopter.

Két igazi meglepetés van a listán. A PixWords egy egyszerű kép-és szókeresős játék (Androidra itt, iPhone-ra itt érhető el), és a magyarok annyira szeretnének előre jutni benne, hogy a toplista hatodik helyéig repítették a megoldás-keresést. A Slither-io pedig egy valóban zseniális kis játék, az egykori Nokiás Snake utódja, ahol az egyre növő kukacok nem csak fénybogyókat, hanem egymást is megehetik. Vigyázat, addiktív.

Kedvenc tévéműsorok

A keresések alapján itt a tíz legtöbbeket érdeklő televíziós műsor listája.

X-Faktor
Való Világ 8
Star Academy
Ádám keresi Évát
Nagy Duett
Nyerő Páros
Farm
A Dal 2016
Édes Élet
Sztárban Sztár

Gyakorlatilag énekes tehetségkutatónak álcázott valóságshow, valóságshow-nak álcázott valóságshow, valamint valóságshow-nak is elmenő vetélkedő került az első tízbe. Sehol a Szulejmán, vagy épp a Híradó. Bármelyik.

Az idén legtöbbet keresett magyarországi koncertek

Depeche Mode koncert 2017
Havasi koncert
Rihanna koncert
Modern Talking koncert
Neoton Família koncert
Red Hot Chilli Peppers koncert
Tankcsapda koncert
Jean Michel Jarre koncert
Hans Zimmer koncert
Bródy János koncert

Rendben, Dave Gahanék nem mozdulnak meg túl gyakran, és ha Budapestre is ellátogatnak, annak bizony van látszatja. A zongoraművésznek álcázott showcézár “klasszikusok popritmusban” műsorának második helyével a magyarok kimaxolták a kultúra szó fogalmát, Rihanna feneke… izé, autotune-nal felturbózott hangja félplayback koncerten is mindenkit érdekel. Azt mondjuk sose hittük volna, hogy a Modern Talking, a Neoton Família vagy Bródy János rajta lesz egy 2016-os listán, a Chilire szintén érvényes a Mode-ra írott ok. Jarre-nak örülünk, mert bár gépzene, de már évtizedek óta igényes fajta. A Tankcsapda ugyebár a magyar rock és metal egy személyben, amitől gyakorlatilag az összes többi előadó láthatatlanná zsugorodott, Hans Zimmert pedig tényleg kötelező megnézni és meghallgatni.

A keresések szerint a legfelkapottabb hazai színházak

Győri Nemzeti Színház
Nemzeti Lovas Színház
Katona József Színház
Szabad Színház
Vörösmarty Színház
Csokonai Nemzeti Színház
Madách Színház
Nemzeti Színház
Pesti Magyar Színház
Új Színház

A “hagyományos” társulatok mellett erős helyezéssel került a listába a Nemzeti Lovas Színház (taps a lovsaknak!), valamint egy igazi alternatív kuriózum is felkapaszkodott a negyedik helyig, ez a székesfehérvári Szabad Színház.

A tíz leggyakoribb “hogyan…” kérdés

Hogyan legyek jobb szerető
Hogyan írjunk verset
Hogyan tudok követni egy telefont
Hogyan kell origami sárkányt hajtogatni
Hogyan kell hegeszteni
Hogyan kell PayPal fiókot csinálni
Hogyan szerezzek pénzt
Hogyan legyen orgazmusom
Hogyan lehet elvetélni
Hogyan készítsünk főzeléket úgy, hogy ne hizlaljon

Úgy tűnik, az ágyban több probléma is akad, egyes gonosz vélemények szerint a hegesztést is lehet így érteni, de persze ettől elhatárolódunk. Viszont aki netes tanácsok alapján kezdene el verset írni, lehet, hogy jövőre még nem kap irodalmi Nobelt. Oké, a hegesztést itt is előcibáljuk: esetleg inkább bízza szakemberre, akinek nem megy. A “hogyan lehet elvetélni” pedig egy nagyon-nagyon szomorú elem a toplistán, és leginkább a szexuális felvilágosítás helyzetét jellemzi Magyarországon. Egyébként az orgazmus hiánya is.

A tíz legnépszerűbb “akarok” keresés

Fiút akarok
Nem akarok szerelmes lenni
Fogyni akarok
Profi focista akarok lenni
Törölni akarom magam Facebookról
Munkát akarok
Gyereket akarok
Élni akarok
Aludni akarok
Gyerek akarok maradni

A szerelmi kérdések mindig toplistásak, most sincs ez másként. Viszont Felcsútnak és a többi focis túlzásnak köszönhetően úgy tűnik, tényleg sokan hiszik azt, hogy labdát rugdalni mindenkinek zseniális életcél lehet, szóval jelentem, Magyarország államformája népstadion. Aki Facebookról törölné magát, olvassa el nálunk, hogy kell, aki élni akar, esetleg nyissa ki az ajtót és haladjon ki rajta a világba, aki aludna, az kapcsolja le a lámpát, gyereknek pedig lehet 90 évesen is lenni, vannak rá zseniális példák.

A “hol” és “hová” kérdések toplistája

Hol van sok Pokemon?
Hol kapható csipkebogyó olaj?
Hova kell küldeni az adóbevallást?
Hol ehetek?
Hol fogható az Izaura TV?
Hol forgatják a Farmot?
Hol rendezték az 1956-os nyári olimpiai játékokat?
Hol helyezkedik el a 21 hetes magzat?
Hol látható ma a Mars?
Hol fogták el Jézust?

Ismét egy jelzés, hogy a Pokémon GO játék tényleg nagyot durrant a piacon, bár álítólag nemzetközi szinten gyors hanyatlásba kezdett a népszerűsége. A csipkebogyó olajat meglepően sokan keresik, az internetes okosságok szerint bőrápoló, nyugtató hatása van, lassítja a sejtek öregedését, és “megfogja az antioxidánsokat és szabad gyököket”. Megértjük, ha hirtelen mindenki ilyet akar. Az adóbevallásról valóban érdemes többet tudni, különben felesleges lesz a “hol ehetek” kérdés. Az Izaura TV népszerűségére nincsenek szavak, az ’56-os olimpia idei érdekessége is csak félig érthető. A Marsot továbbra is az égen tessék keresni, Jézust pedig az Olajfák hegyén fogták el, de ne tessék aggódni, egyes sikerkönyvek szerint feltámadt.