Vádat emelt különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy ellen elkövetett emberölés miatt a Heves Megyei Főügyészség egy domoszlói férfi ellen, aki nem gondozta idős, mozgásképtelen édesanyját, ezáltal a halálát okozta - tájékoztatta a vádhatóság pénteken az MTI-t.
A főügyészség közleménye szerint a vádlott a 74 éves, combnyaktörést szenvedett édesanyját a kórházi ellátás után mozgásképtelen, teljes ellátást igénylő állapotban vitte haza domoszlói otthonába, és vállalta, hogy ott gondozni fogja.

A vád szerint ennek ellenére az idős nő ellátásáról csaknem egy hónapon keresztül nem gondoskodott a férfi: nem táplálta megfelelően, nem mosdatta, egy szeméttel telehordott szobában, a saját ürülékével, vizeletével szennyezett ágyban hagyta feküdni. Emiatt az idős nő testén nagy kiterjedésű, helyenként nyűvekkel szennyezett felfekvéses fekélyek alakultak ki, és az eltávolítatlan vizeletétől szinte az egész bőrfelülete felmaródott.

Bár a vádlott észlelte édesanyja egyre romló állapotát, sem orvosi, sem szociális ellátási segítséget nem vett igénybe, és mentőt is csak azután hívott hozzá, hogy egy ismerőse a helyszínen szembesült az embertelen körülményekkel. Az asszony a kórházba szállítást követően néhány nap múlva meghalt. Halálát a felfekvések felülfertőződése miatt kialakult általános vérmérgezéses állapot, tüdőgyulladás és vesegyulladás együttesen okozta.

A Heves Megyei Főügyészség a vádlottal szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozta.

MTI