Jelen pillantban Obamának csak egy feladata van. Átadni a hatalmat Trumpnak és elhúzni a büdös g-cibe. Az az egyik. A másik, hogy kénytelenk vagyunk  (💓) igazat adni Lomnicinek, mert igenis egy idegen ország ne szoljon bele magyarország belügyeibe, még akkor se ha a jog gyakorlásáról van szó. Magyarország alkjotmánya a magyar emberek alkotmánya így a magyar jog is a magyar emberek jogalkotási rendszere, ami ellen (és ez érthető) leginkább a bűnelkövetők szokták felemelni a hangjukat!
Jogilag egy másik ország semmilyen módon nem avatkozhat bele egy magyar bírósági eljárásba, ezért rendkívül súlyosan aggályos az amerikai külügyminisztérium Ahmed H. szerdai elítélésével kapcsolatos közleménye - mondta ifj. Lomnici Zoltán az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Az alkotmányjogászt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a héten az amerikai külügyminisztérium közleményt adott ki a terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt Magyarországon tíz év fegyházra ítélt szír férfi ügyében. A közleményben, amelyet Mark Toner helyettes külügyi szóvivő írt alá, aggodalmukat fejezik ki Ahmed H. elítélése miatt. A Szegedi Törvényszék múlt szerdán, első fokon a határzár - tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett - tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek a szír férfit.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint "a nyilatkozat nem értékelhető másként, mint hogy presszionálni kívánja a másodfokot, hogy milyen döntés szülessen". Emiatt rendkívül súlyosan aggályos az amerikai külügyminisztérium eljárása, és az Egyesült Államok alkotmányos berendezkedésével sem összeegyeztethető, hiszen a végrehajtó hatalom (és az elnök) náluk sem szólhat bele az igazságszolgáltatásba a kegyelmi kérdéseken és a legfelsőbb bíróság tagjainak kijelölésén kívül - hangsúlyozta.

Ráadásul a közleményben idézőjelbe teszik a terrorcselekményt, ami a jogalkotó bírálata is, hiszen kétségbe vonják, hogy tényállásszerű volt az a magatartás, amit Ahmed H. elkövetett - folytatta. Ez már inkább szuverenitási kérdés, emiatt nem a Kúria és az Országos Bírói Hivatal elnöke, hanem a külügyminisztérium reagált rá magyar részről - tette hozzá.

Ismertetése szerint egy adott ország bírósági eljárásába jogilag semmilyen módon nem avatkozhat be egy másik ország. Ha vitatják az ítéletet, az érintett felek jogorvoslati eszközöket vehetnek igénybe: lehet fellebbezni, aztán alkotmányjogi panasszal élni az Alkotmánybíróságnál, végül a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni - közölte.