Most megtudhatjuk, ha aggódtunk értük, hogy mi történt a kilencvenes évek magyar politikai és üzleti élet milliárdosaival.
Csütörtökön a HVG 7 milliárdost keresett meg, akikről az emberek szinte nem tudnak már semmit. Pontosabban ezek a személyek a rendszerváltás környékéről egyes emberek emlékeiben a feledés oszló fellegeibe kerültek!

A ’90-es években is voltak milliárdosok, akik politikai porondra léptek és igazán a hatalom fürdőjében lettek ismert emberek!

Itt van mindjárt Palotás János

Jelenleg a 61 esztendős üzletember simán bekerült az első szabadon választott országgyűlésbe. A vállalkozó férfi 1995-ben több milliárd forintos vállalatcsoport tulajdonosa volt. Minap csupán két cégnek a tagja.

János, feleségével közösen alapította a P&P Gazdasági tanácsadó Kft-t, amely napjainkban 25 éves. A cég az elmúlt évet 80 milliós tiszta nyereséggel zárta.

Palotás János napjainkban 150 ezer forintos + ÁFA órabérrel ad tanácsokat nagyon fontos gazdasági kérdésekben. Tervében az szerepel, hogy jövőre felsővezető-képző akadémiát indít. A HVG-nek el is mondta, hogy naponta 16-18 órát dolgozik.

A munkára fordított idő minden bizonnyal meghozta gyümölcsét!

Tamás István

Még a ’90-es években privatizációs tanácsadóként mintegy 10 milliárdnyi vagyont szedett össze, amelynek jelentős részét az az IBS-t (International Business School) és a Csodák Palotáját működtető nonprofit cégekbe építette be.

Napjainkra az üzletember elhalványult a milliárdosok listájáról. Tíz éven át törlesztette az IBS törlesztő részleteit és elbukta az intézménynek régebben helyt adó budai épületet. Mindezek ellenére azt mondja, hogy teljesen nyugodt, mert még mindig van annyi tartaléka, hogy családjával együtt felüljön egy gépre és Magyarországról leléceljen.

Somody Imre

Az 59 éves férfinek a ’2000-es évek elejére már 6 milliárd forintja volt. Napjainkban ez már nincs így.

Csupán a Centrál kávéház képezi tulajdonát, mellette pedig független önkormányzati képviselő Vácegresen. Életvitelét megváltoztatta. Számára többé a pénz nem jelent sok mindent. Más útra tért.

Benkő László

A férfi 84 évesen simán úgy dolgozik, mintha nem járt volna felette el az idő. A Caola többségi tulajdonosa nagy legenda volt a ’90-es években, de mára az elolvadt termékeket a névvel együtt kellett eladni.

„Sajnos nem törődtem annyit a céggel, mint kellett volna, s rossz emberismerő voltam.” nyilatkozta az egykori multi milliárdos. Az idős férfi még most is megtehetné, hogy az időt luxusüdülőkben mulassa el a munka helyett.

Tolnay Lajos

A 68 éves férfi úgyszintén a privatizációs időszaknak csúcsán szerezte be vagyonát. Az ajkai timföldgyárat megvette és 2010-ben vagyonát 23 milliárd forintra becsülték. A kolontári vörösiszap katasztrófa után kissé vagyona ugyan megcsappant a 10 emberéletet követelő vállalkozása miatt. A lényeg, hogy a Mal. Zrt. mellett van néhány cége, amelyben résztulajdonos. Csak az egyik vállalkozása még mindig részt vesz a magyar szénhidrogén vagyonának kiaknázásában.

Máskülönben december 10-én, Várpalotán olyan ingatlanokat árvereznek el, amelyek korábban a Mal. Zrt. holdinggal kapcsolatosan ugyan az övék voltak, de már a cég működéséhez nem szükségeltetnek az ingatlanok. Az ingatlanokat az ingatlanpiac fellendülése reményében eladják.

Dicső Gábor

Még 1987-ben indította el a Kontrax Kisszövetkezetet, amely milliárdos vállalkozássá nőtte ki magát. Azonban a rendszerváltozás után nem sokkal össze is omlott a felvett hitel miatt. A csalódott üzletember csak 10 év után tért magához. 2002-ben megalapította a Greenegy megújuló energiákkal foglakozó cégét, amit a válság magával sodort. Nem adja fel! Napjainkban egy újabb energetikai céget alapított, amelyhez már sikerült befektetőt is találni.

Nagy Elek, aki Romániának köszönheti sikerét

A 64 éves férfi Budapest 300 ezer vállalkozásának készít stratégiát, amely az Orbán-kormány, építő cégeivel van összefüggésben. Korábban a Vegyépszerrel fonódott egybe kapcsolata.

A Vegyépszernek csúfos vége lett a 29 milliárdos tartozás miatt. Így hát átigazolt a BÁV és a Főtaxi többségi tulajdonába. Nagy Elek korábban a nyilvánosságot kerülte, de idén beszállt a Budapesti Kereskedelmi és iparkamara elnökválasztási kampányába. Ezt követően visszavonult. Azonban ő lett a BKIK elnöke a stratégiai testületnek. Dicséretes, hogy pártolja a kultúrát, irodalmat – még mecénásként is említik.

Meghitt pillanatok az alábbi videón.