Mégsem kell börtönbe mennie annak a veszprémi onkológusnak, aki életmentő műtétekért és vizsgálatokért is komoly összegeket kért el a betegeitől. A büntetésnél fontosabbnak tartotta a bíróság, hogy szakmájában maradjon és praktizáljon.
Csak felfüggesztett börtönbüntetést kapott az a veszprémi onkológus specialista, aki százezreket kért gyógyíthatatlan rákos betegektől a kezelésekért. A főorvost tízrendbeli, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolták, a tíz sértettből már csak egy él a HírTV cikke szerint.

Szakmai tudására szükség van

A másodfokon eljáró Veszprémi Törvényszék ugyan bizonyítottnak vélte, hogy az orvos komoly összegeket kért el gyógyíthatatlan daganatos betegségben szenvedőktől is, akik nem sokkal a kezelést követően meghaltak. Az operációkért 150 ezer, a vizsgálatokért pedig 15 ezer forint volt a tarifa. Első fokon letöltendő börtönbüntetést ítélt a bíróság a vesztegetés miatt, másodfokon azonban felfüggesztettre enyhítette azt. Az ítélet indoklása szerint a társadalom és a betegek érdeke az, hogy a főorvos szabadlábon maradva tovább folytathassa a gyógyító tevékenységet, mivel szakmai tudására nagy szükség van.

A felfüggesztés időtartama a lehető legmagasabb, öt év. Ha ez idő alatt az orvos újra törvényt sért, börtönbe kell mennie. A főbüntetésként kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés mellett mellékbüntetésként 450 ezer forint pénzbüntetést kell megfizetnie. Az ítélet jogerős - tájékoztatott a HírTV.