Az Európai Tanács jövő heti ülése kulcsfontosságú lesz a bevándorlás kezelése kérdésében, mivel Magyarországot sarokba akarják szorítani Brüsszelben. Ennek előkészítése folyik ezekben a napokban is – jelentette ki Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a migránspárti erők áttörésre készülnek az Európai Tanács jövő pénteki ülésén, s két új fogalom is megjelent az uniós dokumentumokban, a kötelező szétosztás és a kötelező szolidaritás.

Lázár János megismételte: Magyarország semmilyen formában sem tudja elfogadni a kötelező betelepítést, bárhogy is hívják azt. A miniszter hangsúlyozta, a magyar kormány álláspontja továbbra is az, hogy az illegális bevándorlókat nem szétosztani kell, hanem összegyűjteni és kivinni az EU határán kívülre, és ott lefolytatni a szükséges eljárásokat.

Az Európai Bizottság nem megállítani, hanem megszervezni akarja a bevándorlást, ami Magyarország számára minden formában elfogadhatatlan. A magyar kormány 3 millió 300 ezer ember akaratát kell, hogy képviselje – hangsúlyozta a tárcavezető.

A kormánynak sem lehetősége, sem szándéka nincs, hogy jóváhagyja a kötelező szétosztást, a kabinet kezét köti mind a népszavazás eredménye, mind a parlament és az Alkotmánybíróság döntései. Magyarország azt is kéri, hogy a szolidaritásba számítsák bele a 150 milliárd forintos határvédelmi költséget – erősítette meg.

Forrás: hirado.hu