A rendőrök Berekböszörmény közelében elfogtak egy holland férfit, aki a gyanú szerint 36 illegális migráns Németországba való eljuttatásában próbált segédkezni.
A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei Berekböszörménynél 2016. december 16-án 7 óra körül egy holland forgalmi rendszámú tehergépkocsi ellenőrzésekor annak rakodóterében 36 fő illegális migránst találtak. A rendelkezésre álló adatok alapján a férfiak Románia felől gyalog érkeztek az ország területére, ahol a sofőr már várta őket a járművével, hogy Németországba vigye őket.

A magukat szír, iraki és iráni állampolgároknak valló férfiak nem rendelkeztek Magyarország területére való belépésre vagy tartózkodásra feljogosító érvényes útiokmányokkal, ezért őket előállították a Biharkeresztesi Határrendészeti Kirendeltségre.

A holland férfit előállítását követően a nyomozók gyanúsítottként kihallgatták, majd őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatását. Vele szemben embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt indult bűntetőeljárás.

A 36 illegális migránssal szemben tiltott határátlépés szabálysértés elkövetése miatt indult eljárás, amelynek eredményeként 2016. december 17-én 16 órakor a 36 főt – visszafogadási egyezmény alapján – a román hatóságok részére átadtak.

Forrás: police.hu