Serfőző Katalin közölte, a nyolc elkövetőt államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, vagyoni haszonszerzés végett, részben bűnszövetségben, részben a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja.
A vádirat szerint a férfiak 2015. augusztus 18-án és 28-án vettek fel illegális határátlépőket a gépjárműveikbe Röszke és Ásotthalom közelében. Az egyik elkövető szervezte meg, hogy a más embercsempészek által a zöldhatáron átkísért migránsokat hol kell felvenni, és biztosította a társainak a gépkocsikat, mobiltelefonokat. 

A határsértőket a vádlottak anyagi ellenszolgáltatás fejében Bécsbe akarták szállítani. Augusztus 28-án a vádlottak legalább 30, 50, illetve 44 embert zsúfoltak be egy-egy teherautó alig szellőző rakterébe. A szűkös hely miatt a testi-lelki gyötrelemmel járó utak azonban csak rövid ideig tartottak, a rendőrök megállították a járműveket, az egyik teherautó pedig előzés közben egy busz hátuljának ütközött, ekkor három migráns könnyebben megsérült - tudatta az ügyész. 

MTI