A kormányfő szokásos péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta, újabb front nyílt, most a rezsicsökkentést akarják megszüntetni Brüsszelben, de Magyarország ragaszkodik hozzá.
Orbán Viktor nem fél attól, hogy a minimálbér-emelés nehéz terheket róna a vállalkozásokra. Mint a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel mondta, az elmúlt 26 évben kitanulták, hogy minek mi a következménye a gazdasági életben, és úgy gondolják, ha az ember világos célokat tűz ki és érdemben beszél a gazdasági szereplőkkel, akik ismerik is a kormány céljait, akkor nem lesz gond.

Mint mondta, nem véletlen, hogy 2010 után nem a munkanélküliséget akarták csökkenteni, hanem a teljes foglalkoztatottságot tűzték ki célért, most pedig megint világosan beszéltek, azt mondták, hogy adócsökkentést adnak béremelésért cserébe.

“Ma már aki akar, az Magyarországon dolgozhat. Most az a cél, hogy ha valaki dolgozik, annak minél jobban megérje ez” – mondta a kormányfő, aki kifejtette, hogy az adócsökkentés mindig növeli a versenyképességet, és a béremelés növeli a munkaerő minőségét.

“Még nem ideális a helyzet, hátra ne dőljünk, vannak regionális különbségek, van, hogy nehéz elérni a munkahelyet és van, hogy nem azt dolgozza valaki, amit tanult, de valamilyen munkához, legalább közmunkához mindenki hozzájuthat” – fejtegette.

Orbán azt mondt, ugyan még nem tartunk ott, ahol szeretnénk, de 1990 óta még soha nem volt olyan biztató a helyzet, mint most. “Úton vagyunk és az irány sikerrel kecsegtet” – mondta a kormányfő, aki szerint most először van olyan a rendszerváltás óta, hogy egyszerre nőnek a bérek, csökkennek az adók és az államadósság is. Hozzátette, ezt az elmúlt hat évben végzett “sziszifuszi munka” érte el, ezt a magyarok csinálták meg. “A győztes országok közé tartozunk” – mondta Orbán.

Azt is mondta, Valamennyi átmeneti munkanélküliség mindig van, de 3-4 százalékos munkanélküliségnél már teljes foglalkoztatásról szoktak beszélni, és ehhez már nagyon közel vagyunk. Orbán megemlítette azt is, hogy látható az is, hogy egyre többen akarnak építkezni, és a tervezettnél nagyobb arányú nyugdíjemelésre is van lehetőség.

“Buta, a magyarok számára káros javaslatok mellett nem tudok kiállni” – mondta Orbán, aki azt mondta, Brüsszelben meg akarják szüntetni a hatrósági árszabályozást az energiapiacon, ez pedig a rezsicsökkentés kivezetését jelentené. Hozzátette,

“Magyarország ragaszkodik a rezsicsökkentéshez, és ezt meg fogjuk védeni. Ez egy újabb front, de nem mi nyitottuk” – mondta a miniszterelnök.