Sipos Tibor a sajátjának hitt egy erdős területet egy hagyatéki végzés alapján, így tűzifát szerzett be onnan. Lopás miatt börtönre és két-száz­ezer forintos pénzbüntetésre ítélték.
Jéghideg házban, ágyban fekve találta otthon édesanyját a Bakonynánára hazatérő Sipos Tibor 2013 végén, ráadásul tüzelő sem volt otthon. Mivel ő és anyja csak két-két köbméter fát kapott az önkormányzattól egész télre, úgy döntött, a közeli erdőben szerez fát. A házuk melletti területről egy 1998-as, jegyző által készített hagyatéki végzés alapján úgy tudta, hogy elhunyt édesapja, majd ő és testvérei tulajdonában volt, édesanyja haszonélvezeti joga mellett.

Tibor három alkalommal szerzett be fát a rendszerváltás előtt tsz-tulajdonban lévő területről, amiről kiderült: a magyar állam egy homályos, a szövetkezettel szembeni adósságrendezés miatt kisajátította azt. A terület egy része végül egy fővárosi ügyvédhez, a többi a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.-hez került. Vagyis a jegyző – aki azóta már elhunyt – rossz hagyatéki végzést készített.

Emiatt a Zirci Törvényszék nem fogadta el bizonyítékként a végzést. Tibort első fokon két év felfüggesztett börtönre és 90 óra közmunkára ítélték, pénteken pedig jogerősen 60 nap letöltendő börtönbüntetést kapott.

És bár a fa értéke csak 18 802 forint volt, az államnak szabálysértési költségként további 25 304, a bűnügyi költségek részeként pedig több mint százezer forint szakértői díjat (ugyanis szakértő állapította meg, mekkora az összeszedett fa és gallyak értéke), összesen csaknem 200 ezer forintot kellett fizetnie.

A bírság miatt inkasszózták Tibor jövedelmének 50 százalékát. A férfinek volt munkája, de jelenleg munkanélküli, volt párját és gyerekeit sem tudja segíteni.

Beteg édesanyja házában pedig már a villanyt és a vizet is lekapcsolták, nincs miből kifizetnie az elmaradást. A férfi a Borsnak azt mondta, jelenleg még egy élelmiszercsomag is nagy segítséget jelentene családjának.