A daganatos gyerekek átmeneti otthonául szolgáló budapesti Démétér Ház bővítésére, valamint a Hagyományok Háza fejlesztésére, s kárpátaljai kirendeltségének létrehozására biztosít többletforrásokat a kormány.
A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat szerint a Szent László Kórház területén működő Démétér Ház bővítésére 42 millió forintot csoportosítanak át az idei költségvetésben. A 2006-ban létrejött Démétér Ház térítésmentes szállást biztosít a budapesti csontvelő-transzplantációs osztályon kezelt gyerekeknek és családtagjaiknak.

A Démétér Alapítvány Novák Katalint, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkárát kérte fel a daganatos gyerekek átmeneti otthonául szolgáló Démétér Ház bővítésének fővédnökévé. Az erről szóló megállapodást december elsején írta alá az államtitkár és Kriván Gergely, az alapítvány elnöke.

Emellett a Hagyományok Háza kárpátaljai kirendeltségének létrehozására 20 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendelte el Orbán Viktor miniszterelnök.

Egy másik kormányhatározat szerint a kormány döntött a Hagyományok Háza mint a Kárpát-medencei néphagyomány átörökítésének kiemelkedő jelentőségű nemzeti kulturális intézményének megerősítéséről, az ezzel kapcsolatos közfeladatai bővítéséről és az ehhez szükséges források megteremtéséről is. Erre az idei költségvetésben 145,4 millió forint egyszeri átcsoportosításáról döntöttek. Ezen felül a Hagyományok Háza szakmai és stratégiai programjainak megvalósítására jövő évtől beépülő jelleggel csaknem 497 millió forint többletforrást biztosítanak az Emberi Erőforrások Minisztériuma költségvetésében.

MTI