Több baleset, de kevesebb haláleset és súlyos sérülés. Ezek a magyar baleseti statisztika sarokpontjai a szupertraffipaxok felszerelését követő második negyedévben. Közben a gyorshajtásból adódó balesetek száma csökkent, ilyenre pedig két éve nem volt példa.
Az idei harmadik negyedéves baleseti statisztikák alapján sem lehet kijelenteni, hogy a szupertraffipaxok forradalmi javulást hoztak volna a hazai utakon. Az előzetes adatok szerint a személyi sérüléssel járó balesetek száma kis mértékben, 0,8 százalékkal nőtt az előző évhez képest, a növekedés ugyanakkor a könnyű sérüléssel végzőtő eseteknek tudható be, míg a halálos és súlyos balesetek száma csökkent.

Összesen 4926 baleset végződött sérüléssel vagy halállal a harmadik negyedévben, ennek 68 százaléka lakott területen belül, 32 százaléka pedig azon kívül történt. Az autópályákra szűkítve ott a sérüléssel járó balesetek alig négy százaléka történt, viszont a halálos balesetek majdnem 10 százaléka. A száz kilométerre vetített balesetszám az autópályákon 17 darab, amely jóval több mint az országos 2,4 darab, ha azonban figyelembe vesszük, hogy az országos és a helyi közutak hossza meghaladja a 200 ezer kilométert, míg az autópályák hossza 1168 kilométer, egészen más lesz az összkép.

A gyorshajtás visszaesőben

A harmadik negyedéveben a gyorshajtásból fakadó balesetek száma 2,3 százalékkal csökkent éves bázison. Bár legutóbb két éve történt ilyen, még korai messzemenő következtetéseket levonni az adatokból, mivel korábban nagyon nagy kilengéseket mért a KSH.

Nőtt viszont az elsőbbség meg nem adásából, illetve az irányváltás szabályainak be nem tartásából fakadó esetek száma.

Mitől előzetes?

A KSH a balesteti statisztikáját a Rendőrségtől kapja, és azokat utólag is folyamatosan korrigálják, amely jelentős eltéréseket hozhat. A második negyedéves adatok kiadásakor például még azt közölték, hogy április és június között 125 baleset végződött halállal és összesen 129 áldozatot követelt. A friss adatok azonban már 130 balesetről és 134 áldozatról szólnak ugyan abban az idősávban.
Ugyancsak változott a könnyű és súlyos sérültek száma is a felülvizsgált adatokban, sőt 17 emberrel csökkent is az összesített adat. A KSH ezzel kapcsolatban arról tájékoztatta a Napi.hu-t, hogy az áldozatok utánkövetése folyamatos. Kiderülhet egy könnyű sérülésről, hogy valójában súlyosabb, de az is előfordulhat, hogy a mentők a biztonság kedvéért bevisznek valakit a kórházba, de kiderül, hogy az illető nem szenvedett sérülést. Az adatok akár 12 hónapig változhatnak visszamenőleg.