Rossz helyre utalták körülbelül háromszázan a szemétdíjat Szegeden. Rutinból a helyi hulladékgazdálkodás számlájára utalták a pénzt, miközben az új rendszerben már a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nek kellett volna. Vissza lehet igényelni a pénzt, de bonyolult a folyamat – írja a Délmagyarország.
Április óta sem számlázni, sem pénzt beszedni nincs joga az önkormányzati fenntartású Szegedi Hulladékgazdálkodási NKft.-nek. Ezt csak az állami cég, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) teheti meg, de annak a saját számlázórendszere még nem működik, így év végéig az önkormányzati társaság bérszámláz helyette. Erre az ügyfelek figyelmét is felhívták.

Koltainé Farkas Gabriella, a Szegedi Hulladékgazdálkodási NKft. ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta: aki átutalással akar fizetni, a kiküldött számlán lévő MKB-s bankszámlaszámra megteheti. Aki csoportos beszedéssel szeretné befizetné a szemétdíját, annak megbízást kell adnia a számlavezető bankjánál a számlák kiegyenlítésére az NHKV részére.

Aki befizette a szemétdíjat, de még az önkormányzatnak, elvileg visszaszerezheti a pénzét. A folyamat azonban bonyolult és hosszadalmas folyamat. A Szegedi Környezetgazdálkodási NKft.-nek küldött pénzeket visszautaltatni vagy az NHKV számlájára továbbíttatni kizárólag személyesen az állami cég szegedi ügyfélszolgálatán lehet.

Ott írásban kell nyilatkozni az ügyfélnek arról, hogy vissza szeretné kérni az átutalt pénzét. Ezenkívül rendelkeznie kell a visszautalás módjáról a pontos adatok megadásával.

A téves utalásokról az önkormányzati cégnek a bérszámlázások miatt egyelőre nincs kapacitása külön-külön értesíteni az ügyfeleket – olvasható a lapban.