2016.december 3.-án késő délután tartotta meg a helyi Jobbikos szervezet évzáró lakossági fórumát, amelynek amelynek egyik vendége Ásotthalom polgármestere, a Jobbik alelnöke Toroczkai László volt.
A fórum eredetileg a korrupciós ügyekről szólt és nagyjából a felében erről is volt szó.

A korrupciós rész után következett a fórum legütősebb része, amely az illegális migráció kiváltó okaival, Ásotthalom mindennapjaival foglalkozott.

Toroczkai László részletesen ismertette, hogy szerinte milyen okok vezettek oda, hogy Európára szakadt a bevándorlók tömege, és ezáltal megindult Európa iszlamizációja.

Elmondta, hogy már a kormányzati kommunikációba 2015 -ben beépülő tematika előtt egy évvel jelezte, hogy komolyabb segítség kell a határaink megvédéshez, hiszen az ásotthalmiak már akkor napi szinten érzékelték a szivárgó migránsokat, és napi szinten éltek együtt azzal a jelenséggel, amivel az ország java része csak 2015 nyarától ismerkedett meg. Ők javasolták először a határzárat, a kerítést, valamint az élőerős határvédelmet is.

A polgármester részletesen ismertette a rendőrségnek és a honvédeknek is komoly segítséget nyújtó mezőőreik munkáját, azok elhivatottságát. Elmondta az előző időszakban csak az 5 mezőőr 2000 főt fogott el saját maga, és ezen felül van, akiket a hatóságokkal együttműködve állítottak elő. Hozzátette a nemzeti erők segítségével sikerült olyan felszerelésekkel ellátni a mezőőröket, amelyek munkájukat segítik, és amelyek jobbak, mint ami a határon szolgáló rendőrök és honvédek legtöbbjének rendelkezésre áll. Mindezt a magyar emberek adományaiból tudták megvalósítani, mert az állam nem tudott gyorsan segíteni a problémáikon, így más segítség után néztek, amelyet 1 hét alatt a jó érzésű magyar emberektől megkaptak.

Nem a müezzinre, nem a burkinire, és mecset se épüljön

A müezzin az iszlámvallásban a mecsetnek az az alkalmazottja, aki az imára hívó szöveget elénekli a pénteki közösségi ima, valamint a napi ötszöri – hajnali, déli, kora délutáni, napnyugtakori és esti – imádság  előtt.

A Jobbikos alelnök kitért felszólalásában az elmúlt időszakban a nyilvánosság előtt is többször kritizált rendeletre, amellyel a település vezetői és lakosai olyan helyi szabályozást léptettek életbe, amely álláspontjuk szerint alkalmas arra, hogy megvédjék településük kulturális önazonosságát, annak keresztény magyar gyökereit. Ennek okán a településen nem épülhet mecset – nem úgy mint a 8,5 kilométerre lévő Szabadkán, ahol török pénzből ez megtörtént- ezen felül nem lehet müezzin tevékenységet folytatni, vagy éppen burkában vagy nikábban járni. Hozzátette, egyetlen céljuk van ezzel, védeni a település lakóit az erőszakos iszlamizációtól. Kérdésre elmondta, hogy települési képviselők és polgármesterek Jobbikos településekről már érdeklődtek a rendelet felől, a Vona Gáborral a média által felnagyított ezzel kapcsolatos vélt konfliktust pedig megbeszélték, és úgy látták, hogy az ásotthalmi lakosoknak jogában áll saját életüknek kereteit megszabni, és ebbe nem szól bele a párt elnöke.  Hozzátette Vona Gábort éppen a héten  látta vendégül Ásotthalmon, ahol a határkerítést és a határvédelmet nézték meg működés közben a terepen.

A fórum végén még egy kérdés elhangzott arról, hogy a honvédnak állt korábbi Jobbikos alelnökkel találkozott -e már Toroczkai a határon, azonban azt válaszolta, hogy sajnos még nem, és tudomása szerint nem az ő körzetükben szolgál Novák Előd, de arról, hogy hol szolgál pontosat nem tud, hiszen ezt nem is lehet megismerni. Minden esetre kiemelte fontos, hogy a honvédség is tudja segíteni a határok védelmét, és álláspontja szerint a leghatékonyabb védelmet a határőrség visszaállítása jelentené, akiket nem feltétlenül az ország másik pontjáról ide vezénylet emberekből, hanem hely ismerttel rendelkező lakosokból kellene összeállítani, hiszen akkor otthonukhoz közel, általuk ismert terepen szolgálhatnának a határőrök, amely feladat szerinte nem rendőri, rendészeti feladat, hanem honvédelmi.