"A bevándorlók integrációja nem minden esetben mondható sikeresnek"
Szót emelt a magyar menekültpolitikát ért bírálatok ellen Trócsányi László igazságügyi miniszter egy holland napilapnak adott interjújában.


A de Volkskrant című lap szerdán a honlapján tette közzé a miniszterrel hágai látogatása alkalmával készített interjút, melyben Trócsányi László hangsúlyozta: "a tavalyi év a naivitás éve volt. Az emberek jó szíve azt sugallta: mindenkit be kell fogadnunk, létszámkorlátozás nélkül. Mostanra azonban elérkeztünk a valóságérzet évébe."

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a migráció (az Európai Unióban) úgynevezett megosztott hatáskör, következésképpen az összes tagállamnak van beleszólása, és lehetetlen, hogy Európa úgy hozzon döntést, hogy a "tagállamok eközben csak hallgassanak".

A minisztert kérdezték arról, hogy tavaly az uniós tagállamok többsége 160 ezer menekült egymás közötti elosztásáról határozott. Erre válaszolva Trócsányi László felidézte, mostanáig hatezer embert telepítettek át közülük. Ez a miniszter szerint "szemmel látható kudarcnak" tekinthető. Kiemelte, hogy az Európai Bizottság nyomást gyakorol a tagállamokra, "azt hangoztatva, hogy kötelező az emberek befogadása". Ezt viszont a tagállamok elutasítják, így ez "nem lehet megoldás" - szögezte le Trócsányi László.

Egyúttal emlékeztetett, hogy vannak olyan országok, amelyek gyarmattartói múlttal rendelkeznek, például Franciaországban az emberek hozzászoktak a migráció jelenségéhez, az Algériából és más arab országokból származó bevándorlókhoz. Közép-Európa azonban más, "nálunk a nemzeti identitás, az alkotmányos identitás sokkal fontosabb, amely részét képezi szuverenitásunknak". Ez valamennyi visegrádi országra jellemző - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a bevándorlók integrációja nem minden esetben mondható sikeresnek. Tavaly Brüsszelben és Párizsban is merényleteket követtek el - idézte fel a miniszter.

Trócsányi László elfogadhatatlannak nevezte a Magyarország szolidaritásvállalásával kapcsolatos bírálatot. Felidézte, hogy a magyar kormány megvédi az unió külső határát. "Senki nem ad erre pénzt, mindezt a magyar adófizetők finanszírozzák" - hívta fel a figyelmet, megjegyezve: a határvédelem európai érdek is. Ez is a szolidaritás egyik formája - jegyezte meg.

Hangsúlyozta azt is, hogy a közösség érdekében a közrendet meg kell védeni. Trócsányi László szerint a neoliberális megközelítés "elfelejti azt a szót, hogy felelősség, kizárólag a szabadságot tartja szem előtt". A közrend a szabadság feltétele, amelyet a szabadság minden formája érdekében meg kell védelmezni - emelte ki a miniszter, hozzátéve: "a szabadság felelősséggel jár".