Már hétre emelkedett a gyanúsítottak száma a 2014 tavaszán “öngyilkosságot” elkövető vállalkozó, Welsz Tamás és társai ügyében pénzmosás és más bűncselekmények miatt indított nyomozásban – értesült a PestiSrácok.hu. Információink szerint az újabb gyanúsítások is Welsz érdi házában elrejtett hamis útlevelekkel és dokumentumokkal, alvilági “üzletemberekhez” köthető bizalmas iratokkal vannak összefüggésben, amiket a vállalkozó a halála napján adott át a hatóságoknak.
Újabb négy személyt gyanúsított meg a Welsz Tamás ügyével összefüggésben pénzmosás és más bűncselekmények miatt indított, jövő év elejéig meghosszabbított nyomozásban a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) – értesült a PestiSrácok.hu a főügyészség szóvivőjétől. Nagy Andrea portálunknak elmondta, hogy a négy terheltet az ügyészség korábbi három társukhoz hasonlóan közokirat-hamisítás bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként. Az eljárás egyébként eredetileg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörébe tartozott, ám a Legfőbb Ügyészség még februárban, két év után, indoklás nélkül a KNYF-et bízta meg a nyomozás folytatásával. Információink szerint erre a döntésre ebben az esetben nem azért került sor, mert mentelmi joggal érintett személy került a hatóságok célkeresztjébe. A döntés oka az volt, hogy hosszú idő után sem történt érdemi előrelépés az ügyben.

SIMON SEM HITTE EL, HOGY WELSZ ÖNGYILKOS LETT

Úgy tudjuk, egyik gyanúsított sem közszereplő, ismert vállalkozó, vagy alvilági nehézfiú. Értesüléseink szerint az ügy eddigi szereplői ellen a Welsz Tamás érdi házában talált hamis útlevelekkel és egyéb iratokkal kapcsolatban indítottak eljárást. Emlékezetes, Welsz 2014. március 20-án Érdről kihallgatásra tartott a nyomozókkal Budapest felé, amikor rosszul lett, s egy mentőállomáson meghalt. A hivatalos verzió szerint öngyilkos lett, de a vállalkozót jól ismerők közül korábban többen is azt mondták a PestiSrácok.hu-nak, képtelenség, hogy önkezével vetett véget az életének. Halála előtt mindenesetre átadta terhelő dokumentumait az ügyben eljáró nyomozóknak. A vállalkozó feje fölött akkorra már egyébként összecsaptak a hullámok, hiszen belekeveredett a  Simon-ügybe, mivel  a hatóságok feltételezése szerint ő juttatta bissau-guineai útlevélhez Simon Gábort, az MSZP adócsalással vádolt egykori elnökhelyettesét, akinek a pere nemrég kezdődött el a Fővárosi Törvényszéken. Simont különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és közokirat-hamisítással vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. A tárgyaláson a volt szocialista képviselő egyebek mellett arról beszélt, hogy miután megtudta, hogy Welsz meghalt, előzetes letartóztatása során nem tudott aludni, mert attól félt, hogy őt is megölik, azaz Simon sem hitt a férfi “öngyilkosságában”. 

A BUDA-CASH ALAPÍTÓJÁNAK NEVE IS AZ IRATOK KÖZÖTT

Megjegyzendő, hogy a Welsz-ügyben a Buda-Cash Brókerház milliárdos sikkasztással és csalással vádolt volt alapítója, Pintér Zoltán neve is előkerült. A brókerbotrány nyomozati irataiban ugyanis szerepel az a PestiSrácok.hu birtokába került, Pintér előzetes letartóztatását kérvényező ügyészi indítvány, amelyben többek között az szerepel, hogy félő, a vagyona egy részét már külföldre menekítő főbróker megszökhet, hiszen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2014. március 20-án, “Welsz Tamás tevékenységét érintően” pénzmosás és más bűncselekmények miatt folytatott büntetőügyben lefoglalt egy okiratot, amely “Pintér Zoltán gyanúsított adatait és ujjlenyomatát tartalmazta, Pintér Kiripolszki Zoltán névre szóló bissau-guineai útlevél készíttetéséhez”. Ezen irattal együtt a nyomozók lefoglalták Pintér magyar nyelvű útlevelének másolatát is. Noha ez az indítványban nem szerepel, de a dátumból kikövetkeztethető, hogy ez a lefoglalás éppen a gyanús körülmények között elhunyt Welsz Tamás halálának napján történt, amikor a Népszabadság információi szerint a férfi befolyásos emberek (köztük a hatóság szerint Pintér Zoltán), ismert vállalkozók és alvilági figurák pénzmosásainak, vagyoneltüntetéseinek bizonyítékait tartalmazó iratokat adott át a hatóságoknak. Azt egyébként, hogy Welsz és Pintér között kapcsolat volt, a Buda-Cash-ügy negyedrendű vádlottja is megerősítette vallomásában. Gy. János ugyanis kihallgatóinak arról számolt be, hogy Pintér és az adócsalással vádolt Simon Gábor elleni eljárás egykori koronatanúja offshore cégek átjátszásáról tárgyaltak.