Az Éghajlatvédelmi Szövetség "Világfák" kampányához 2016-ban 57 helyi közösség (iskolák, óvodák, civil szervezetek és önkormányzatok) csatlakozott. Több mint ötezren vettek részt az október 10. és november 30. között megrendezett akciókon, ahol összesen 135 facsemetét ültettek el az elmúlt években „Év fája" címet elnyert fajokból.
Az Éghajlatvédelmi Szövetség szemléletformáló kampányának fő célja felhívni a jelen generációk figyelmét az éghajlat-, környezet-, illetve természetvédelem jelentőségére; továbbá arra, hogy mindannyian hatással vagyunk bolygónk sorsának alakulására. A helyi közösségek faültetései egyfajta szimbolikus lépést jelentenek a jövő felé. Megmutatják, hogy kis változtatásokkal, vállalásokkal és a közösség aktív részvételével előremutató – s a következő generációk szempontjából véve is számottevő - eredményeket érhetünk el.

A kampány segítségével a szövetség a települési és városi fák, fasorok, parkok ültetésének, megőrzésének, gondozásának fontos feladatát is népszerűsíteni kívánja, hiszen nyilvánvaló környezeti hasznukon túl a fás szárú növények egyre jelentősebb védelmi vonalat jelentenek az elkövetkező időszakban, mikor az éghajlatváltozással járó kedvezőtlen hatásokra való felkészülés – azaz adaptáció – alapvető kérdéssé válik itthon és a világ minden táján.

A 2016-os Világfák kampány során elültetett fafajták közt megtaláljuk a magyar kőrist, mezei szilt, kocsányos tölgyet s a mezei juhart is. A közösségi ültetések a nagyobb városoktól (mint például Miskolc, Szeged, Pécs vagy Győr) a kisebb lélekszámú településekig (mint például Kocsér, Fenyőfő, Ócsa vagy Bodrogolaszi) az ország minden égtáján zajlottak.


A helyi közösségek legtöbbször nemcsak a facsemetetét (vagy facsemetéket) ültették el, de az eseményt kisebb-nagyobb rendezvényhez is kötötték; volt, ahol az ültetés környezetvédelmi vetélkedőhöz, iskolai témahéthez, községi ünnephez, faluszépítéshez, konferenciához vagy szemléletformáló természetvédelmi rendezvényhez kapcsolódott. A hajdúszoboszlói Pávai Vajna Ferenc iskola udvarán betont törtek fel, hogy két új fával gazdagodjon az intézményi környezet; fát ültettek a Hortobágyi Madárkórház kertjében a daruünnepet követően; de csatlakozott a kampányunkhoz Bogyiszló is, melynek kasztói őstölgyesében élő famatuzsálemei - azaz „vándorló fái"- második helyezést értek el az Év Fája 2016-os versenyén.

A 2014-ben hagyományteremtő céllal elindított Világfák kampányhoz 2014-ben 21, 2015-ben 40 közösség csatlakozott. A résztvevők idén is igényelhettek az ültetésekhez egy-egy emléktáblát: a Világfák kezdeményezés emblémája hun életfa motívum felhasználásával, rogyasztott üveghulladékból készült. A program az Európai Klímaszövetség és a Reflex Környezetvédő Egyesület „Élni... egyszerűen jó!" kampányának keretében, az Európai Unió támogatásával valósult meg.