Kereskedéssel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 31 éves büntetlen előéletű békéscsabai férfi ellen, aki huzamosabb időn keresztül kokainnal kereskedett.


A férfi 2016. és a 2021. június 2-án történt elfogása és őrizetbe vétele közötti időben ismeretlen személytől továbbértékesítés céljából rendszeresen kokaint vásárolt 20 ezer forint/gramm áron, változó gyakorisággal. A megvásárolt kábítószert a vásárlást követően a lakóhelyén kimérte, kiporciózta, majd alufóliába csomagolta.

A férfi a fogyasztókkal telefonon és személyesen tartotta a kapcsolatot. Jogellenes tevékenysége leplezése érdekében rendszeresen, évente többször cserélte a kábítószer értékesítésével összefüggésben használt SIM-kártyákat, amelyeket interneten ismeretlen személyektől vásárolt. A terhelt a telefon-beszélgetéseket követően általában Békéscsaba különböző pontjain, illetve a lakóhelye közelében találkozott a vele kapcsolatban álló vásárlókkal. A terhelt a kábítószer adásvételek helyszínére számtalan esetben az élettársával közös tulajdonát képező nagyértékű személygépkocsival érkezett, illetőleg több esetben a járműből szolgálta ki a vásárlókat, és a gépkocsit a kokain szállítása során eszközként használta.

A férfi a kokaint 0,5, illetve 1 grammos kiszerelésekben – a legtöbb esetben 24 ezer forint/gramm áron értékesítette éveken keresztül rendszeresen legalább 14 fogyasztó részére. A fogyasztók vonatkozásában az eljárások lekülönítésre kerültek.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában elsődleges arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfi letartóztatását az ügydöntő határozatának kihirdetéséig tartsa fenn; a férfit beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje és tiltsa el a közügyek gyakorlásától, a mobiltelefonját és az autóját – melyeket a bűncselekmény elkövetéséhez eszközként használt – kobozza el, rendeljen el vagyonelkobzást a tulajdonát képező motorra és robogóra, valamint 2,2 M Ft-t erejéig a vagyonára, és az indítvány szerint a nyomozás során felmerült 330 ezer forintos bűnügyi költséget is neki kell majd megfizetnie.