A fürdővárosba vidékről és külföldről is érkeztek látogatók a hétvégén, hogy részt vegyenek a Márton-napi Vigadalmon. 


A hagyományos gasztronómiai találkozót ezúttal is a település művelődési központja szervezte, és mint Bartha Anikó igazgatóhelyettestől megtudtuk, nem akármilyen előzményekkel sikerült megszervezni az idei mulatságot. – Tavaly a vendéglátósok már az összes húst és alapanyagot beszerezték a vigadalomra, amikor a járvány miatt az egész programot le kellett fújni – idézte fel a szakember, majd megjegyezte, hogy idén több ezren látogattak el már az első napon, az abszolút sikert azonban Korda Gyuri bácsiék aratták a péntek esti fellépésükkel.


A leleményesebb helybéliek ételhordó edényekkel érkeztek a hatalmas rendezvénysátorba, ahol a népszerű Vajtó-showt is láthatták, miközben tucatnyi libavariációból válogathattak. Jóllakhatott, aki sültre, pörköltre vagy libamájra vágyott, a babgulyást hajszálvékonyra vágott, füstölt libamellel tálalták, sőt, szárnyas került még a töltöttkáposztába is. A Napló szombat délutáni ottjártakor a vendéglátósok egymás között még az előző esti Korda-Balázs koncertet méltatták, de megtudtuk azt is, hogy a libatepertőből több kellett volna, mivel már a háromnapos ünnep közepére elkapkodták a kiporciózott százötven adagot, és azt, hogy háromszáz tojás is kevés volt a házisütemények megkenéséhez.


A libához rozé dukál – tudtuk meg. Jól is járt, aki otthon hagyta a slusszkulcsot, egyrészt, mert az új borok idén igen zamatosra sikerültek, másrészt, mert a parkolási lehetőségek miatt vélhetően sokan kezdtek volna negatív előjellel a falatozásba. Ami meg, mint tudjuk, még böjt idején sem jó az emésztésnek, nemhogy az efféle kulináris kánaánban.


Hizlalt libamáj sem sátorba, sem műanyagtányérra nem való – közölte Sóvári József mesterszakács, akitől azt is megtudtuk, miért érzi osztályidegennek a köztéri mulatságon ezt a fogást feltálalni. Viszonylag nomád körülmények között vagyunk, nincs megfelelő technológia az elkészítésére, és megfelelően tálalni sem tudjuk – mutatott a csakugyan falusi sátras lakodalmat idéző környezetre, miközben leheletnyi kakukkfűvel bolondította meg a karamellizált, zsülienre vágott céklát.


A legkelendőbb házi sütemény a mazsolás túrósbéles, a rétesek között a túrós barackos. – A magyar ember nagyon szereti a túrót – magyarázta Fási Ildikó, amikor szilváspapucs-készítés közben arról faggattuk, mi a Márton-napi Vigadalom legnépszerűbb desszertje. A Beregből érkezett lekvárt két napig rézüstben főzték, cukrot nem adtak hozzá, így került a házitésztába.


A karácsony előtti önmegtartóztatás előtt még mindenkinek jár a jó libalakoma, hozzá a zene és a tánc a fürdőváros főterén, mert a járványügyi adatok láttán nem tudni, mikor kell másfajta, közösségi böjtbe kezdenünk.