Embercsempészéssel gyanúsítható két román állampolgárt vettek őrizetbe és huszonegy határsértőt fogtak el a rendőrök még januárban, Dombegyház külterületén.

 
Vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt a Battonyai Járási Ügyészség vádirata alapján 2 év végrehajtandó börtönbüntetésre és 4 év Magyarország területéről kiutasításra ítélt a Battonyai Járásbíróság előkészítő ülésén egy 19 éves letartóztatásban lévő, Magyarországon büntetlen előéletű, temesvári illetőségű, román állampolgárságú férfit. A járási ügyészség vádat emelt a férfi 25 éves bűntársa ellen is, az ő vonatkozásában az előkészítő ülés később lesz megtartva.

A 19 éves férfi egy bérelt zárt rakterű kistehergépkocsival, míg 25 éves társa autójával február 6-án, a késő esti órákban egy ismeretlen román állampolgárságú személy megbízásából abból a célból érkeztek Dombegyházra, a román-magyar államhatár közelébe, hogy onnan Magyarország területére a zöldhatáron keresztül migránsokat szállítsanak el az ország belseje felé.

Dombegyház külterületén, az Aradi úton felvették a tehergépkocsiba az út mellett elbújva várakozó 18 fő szír és 3 fő afgán állampolgárt. A 25 éves férfi az általa vezetett személygépkocsival úgynevezett előfutó autóként közlekedett a tehergépkocsi előtt, így biztosítva a migránsok biztonságos, felfedésüket elkerülő szállítását.

Az előfutó Dombegyház településen rendőri jelenlétet észlelt, erről társát telefonon tájékoztatta, aki a 21 migránst az általa vezetett gépjárműből kiszállította, majd utasok nélkül folytatta útját.

A férfiakat nem sokkal ezt követően a Készenléti Rendőrség járőre ellenőrzés alá vonta és előállította, míg a migránsokat a Battonyai Határrendészeti Kirendeltség járőrei a közelben elbújva megtalálták.

A migránsok embercsempészek segítségével jutottak Románia, majd Magyarország területére; a szállításuk fejében az embercsempészekkel Nyugat-Európába történő megérkezésükkor hat- és tízezer euró közötti összeg megfizetésében egyeztek meg, amelyből a terheltek is részesültek volna – tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.