Csaknem kétszáz lakóépületben keletkezett tűz idén Nógrád megyében, ebből három halálos kimenetelű volt. A szakemberek a nagyobb baj elkerülése érdekében tűzvédelmi eszközök beszerzésére hívják fel a figyelmet.


Idén eddig 196 lakóépületben csaptak fel a lángok több mint kétezer négyzetméteren. A tűzesetekben nyolc ember megsérült, hárman pedig életüket vesztették. Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője szerint tudatossággal és odafigyeléssel megelőzhető a baj.

– A legtöbb lakástüzet nyílt láng használata, elektromos hiba, fűtőberendezések meghibásodása, főzés vagy dohányzás okozza. Leggyakrabban nem is a lángok miatt következik be tragédia, hanem az égés során felszabaduló füst miatt – közölte Kapás Márton.

Hozzátette: érdemes otthonra füstérzékelőt beszerezni, amely már néhány ezer forintért megvásárolható, és életet is menthet. Ezek az eszközök már a tűz kezdeti szakaszában hangos sípolással jeleznek, így az otthon tartózkodók még saját erejükből képesek megfékezni a lángokat, korábban tudják értesíteni a tűzoltókat is.

Kapás Márton kiemelte: egy tűzoltó készüléket is érdemes beszerezni, amely kisebb tüzek eloltásánál nagy segítség lehet. Emellett egy tűzoltó spray is jó választás lehet abban az esetben, ha nehézséget okoz a pár kilogrammos készülék felemelése. A lángok oltásával csak addig szabad próbálkozni, ameddig az nem veszélyezteti a testi épséget. Gyakori okozója a lakástüzeknek a kéménytűz is, ez évben 65 ilyen esethez vonultak a nógrádi tűzoltók.

– Elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések és a kémények ellenőrzése, karbantartása. Amennyiben a rendszeres tisztítás elmarad, akkor a kémények belső felületére korom és kátrány rakódik le, amely a fűtésből származó hő hatására izzani kezd. Az így kialakult tűz könnyen átterjedhet az épület más részeire is. Éppen ezért fontos, hogy éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével – hangsúlyozta Kapás Márton.

Kifejtette: könnyen problémát okozhat az is, hogy a fűtési költség csökkentése érdekében sokan tüzelőberendezéseikben égetik el a háztartási hulladékot, amely azonban nemcsak jogszabályba ütközik, de környezetszennyező, egészségkárosító, és a kéményekben életveszélyes állapotot is előidézhet. Szemetet égetni ez okból is tilos.

Blázsovics György, az egyik pásztói üzlet tulajdonosa kiemelte, hogy a szezon kezdetén általában inkább a szén-monoxid-érzékelőket viszik, füstérzékelőt azonban már kevesebben vásárolnak. Utóbbit legfőképp intézmények keresik, lakosok már kevésbé. Mindössze 10-15 készüléket adnak el belőle egy szezonban.

Mint mondta, ezek az eszközök azért fontosak, mert könnyen megelőzik a nagyobb bajt. Elég hangosak, és már egy kis füstnél is rögtön jeleznek, így segíthetnek a tűz elterjedésének a megakadályozásában.