Szombattól vasárnap délig 183 illegális migránssal szemben intézkedtek Csongrád-Csanád megyében, vasárnapról hétfőre virradó éjjel pedig további 57 migránst fogtak el – közölte a rendőrség a honlapján.


A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség és a megyei rend­őr-főkapitányság kutyás alosztály munkatársai a cseh rendőrökkel együttműködve szombaton éjfél után pár perccel Szeged külterületén egy csoportban 40 migránst tartóztattak fel.

A szombat éjjelük sem volt nyugodt a rendőröknek, Röszke és Szeged külterületén három csoportban 81 határsértőt tartóztattak fel hajnali fél kettőig. Ellenőrzésük során ezeknek a csoportoknak a tagjai szír, marokkói, tunéziai, líbiai, algériai és palesztin állampolgároknak vallották magukat, ám sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni. Vasárnap reggel újabb két csoport illegális migránst tartóztattak fel, összesen 24 főt igazoltattak Öttömös és Ásotthalom külterületén, akik szíriai és eritreai állampolgároknak vallották magukat. A délelőtt folyamán Öttömös és Szeged-Gyálarét külterületén újabb két csoportban 38 határsértőt tartóztattak fel. Ellen­őrzésük során a csoport tagjai szíriai, afgán és szomáliai állampolgároknak vallották magukat.

Összességében több mint százezer határsértőt fogtak el idén eddig a magyar határon, és ezernél több embercsempész ellen indítottak eljárást – közölte Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 csatornán. Úgy értékelt, hogy jelenleg 2015-nél is rosszabb a migrációs helyzet: a klasszikus útvonalakon továbbra is aktívak a migránsok, és új útvonal nyílt Fehér­oroszország felől Lengyelország, Lettország, Litvánia felé.