A 30 éves férfi egy kést tartott az egyenruhások felé.


A Berettyóújfalui Járásbíróság 3 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte november 24-én azt a 30 éves férfit, aki késsel a kezében megöléssel fenyegette a rendőröket egy Hajdú-Bihar megyei településen.

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2020 júliusában a vádlott ittasan ütötte az egyik élelmiszerüzlet ajtaját Pocsajban. Az arra közlekedő egyenruhások felszólították a férfit, hogy fejezze be az agresszív magatartást. A vádlott ekkor a rendőrök felé fordult, és a kezében tartott 8 centiméter pengehosszúságú késsel megindult feléjük. A férfi folyamatosan azzal fenyegette a rendőröket, hogy megöli, kibelezi őket, ha nem mennek el. 

A járőrök többször felszólították a vádlottat, hagyja abba az agresszív viselkedést, azonban ő továbbra is támadólag lépett fel. A főtörzsőrmester ekkor a támadás elhárítása érdekében magához vette a szolgálati gépkocsiból a rendőrbotot és a könnygázt. Ezt látva a férfi megállt, majd hátrálni kezdett, de közben továbbra is megöléssel fenyegette az egyenruhásokat. 

A vádlott egy közeli utcába ment, közben a késsel folyamatosan fenyegetően lépett fel, azzal az őt követő rendőrök felé fordult és hadonászott. A helyszínre folyamatosan érkeztek a megerősítő erők, majd a férfit bekerítették, hátulról lefogták és testi kényszert alkalmaztak vele szemben, végül megbilincselték és előállították a Berettyóújfalui Rendőrkapitányságra. Az őrizetbe vett férfi letartóztatását a bíróság pár nappal később elrendelte.

A férfi tudathasadásos elmebetegségben szenved

A bíró az ítélet indokolása során súlyosító körülményként vette figyelembe többek között azt, hogy a vádlott két korábbi felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el a bűncselekményt, továbbá az ilyen és ehhez hasonló jellegű bűncselekmények elszaporodottságát. 

A férfi ezen felül önhibájából eredő ittas állapotban támadt a rendőrökre, amit a bíróság szintén a terhére értékelt. Nyomatékos enyhítő körülménynek számított, hogy a férfi tudathasadásos elmebetegségben szenved, ami miatt a beszámítási képessége közepes fokban korlátozott.

A korábban kiszabott két szabadságvesztés büntetés végrehajtását – 1 év 4 hónap, valamint 1 év 8 hónap börtönbüntetést – a bíróság utólagosan elrendelte, valamint 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A Berettyóújfalui Járásbíróság ítélete jogerős, azt mind az ügyészség, mind a vádlott és védője tudomásul vették.