A 20 éves fiatalt a Hatvani Járási Ügyészség garázdasággal és könnyű testi sértés vétségével vádolja.


Dr. Konkoly Thege László címzetes fellebbviteli főü­gyészségi ügyész tájékoztatása szerint nem csak dolog, hanem személyek ellen is irányult annak a 20 éves fiatalnak az erőszakos cselekménye, akit a Hatvani Járási Ügyészség vádol garázdasággal és könnyű testi sértés vétségével. A vádirat azt tartalmazza, hogy az ifjú augusztusban testépítéshez használt táplálékkiegészítőt kért egy ismerősétől. Ám az nem adott neki.

A vádlott elment Rózsaszentmártonba a sértett lakásához, ahol keresetlen szavakat ordibált, s a kaput, meg az ott parkoló személyautót rugdosta. Az ingatlan lakói kimentek hozzá, hogy csendre intsék, ekkor a terhelt rájuk támadt, s mindkettőjüket megütötte. A vádhatóság szerint a fiatalember kihívóan közösségellenes és erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy a környéken tartózkodókban riadalmat és megbotránkozást keltsen. Azt indítványozza, hogy a bíróság tárgyaláson kívül, büntetővégzésben pénzbüntetést szabjon ki a büntetlen előéletű elkövető ellen.

Kihívó, erőszakos magatartás

A főügyészség sajtószóvivője azt is kifejtette közlésében, hogy a garázdaság vétsége, vagy bűntette olyan kihívó és erőszakos magatartás, ami alkalmas a köznyugalom megzavarására, s arra, hogy másokban megbotránkozást keltsen. A bűncselekmény elkövetése során tanúsított erőszak egyaránt irányulhat dolog, vagy éppen személy ellen is. A Büntető törvénykönyv 339. szakaszának rendelkezése értelmében az ezt a bűncselekményt megvalósító személy alapesetben vétség címén vonható felelősségre, s jogerős bírósági ítélettel két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A szankció három esztendei fegyintézeti elhelyezés lehet akkor, ha ezt a deliktumot csoportosan, a köznyugalmat súlyosan megzavarva, fegyveresen, felfegyverkezve, illetve nyilvános rendezvényen követik el.