Nyilvános ülésen hirdetett ítéletet a Debreceni Törvényszék november 2-án annak a vádlottnak az ügyében, aki inzultált egy kiskorú lányt Balmazújvárosban. 

A másodfokú bíróság a szexuális kényszerítés bűntette miatt indult büntetőeljárásban a Debreceni Járásbíróság május 13-án meghozott ítéletét helybenhagyta. A törvényszék a vádlottat jogerősen 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását a törvényi maximumban meghatározva 5 évre felfüggesztette. Ezen felül a bíróság végleges hatállyal eltiltotta a vádlottat minden, 18 év alatti személyek nevelésével, felügyeletével, gondozásával és gyógykezelésével kapcsolatos foglalkozástól, tevékenységtől – olvasható a Debreceni Törvényszék honlapján.

A törvényszék által jogerősen megállapított tényállás szerint a 12 éves sértett kerékpárral közlekedett Balmazújvárosban 2019. szeptember 17-én 16 óra 30 perc körül, amikor összetalálkozott a vádlottal, aki szemből gyalogosan közlekedett. A vádlott a kislány mellé érve megfordult és a sértett mellett folytatta az útját, majd felszólította a kislányt, hogy csókolja meg őt. A kerékpározó kiskorú nem akart a vádlottal beszélgetni, sem pedig megcsókolni őt. A férfit ez nem érdekelte, ő csak gyalogosan haladt a sértett mellett, akinek két kézzel belemarkolt a fenekébe, majd a karját megsimogatta, ezután pedig még a kiskorú mellét is megfogta. A megrémült sértett rákiáltott a férfire és felszólította, hogy hagyja ezt abba. A sértett a kerékpárjával gyorsított volna, azonban annak hátsó csomagtartóját a vádlott megfogta. Ezt követően a férfi ismét megsimogatta a sértett fenekét és egy csókot követelt. A kislány ekkor lecsapta a vádlott kezét és kerékpárjával gyorsan elhajtott. A vádlott egy darabig még szaladt a sértett után, azonban utolérni már nem tudta. Amikor a kislány biztonságban érezte magát felhívta az édesanyját, majd bejelentést tettek az esetről a rendőrségre.

Dr. Nagy Antal a büntetőtanács elnöke elmondta, hogy a fellebbezések okán az ügy teljes felülbírálatára került sor, amely során sem abszolút, sem relatív szabályszegést nem állapított meg a másodfokú bíróság. A bíró hangsúlyozta, hogy a bűncselekménynek az egyik fontos mozzanata az volt, amikor a vádlott a sértett kerékpárjának hátsó csomagtartóját megfogta azért, hogy a kiskorú sértett a helyszínről ne tudjon elmenni. Ez minősítette fel a cselekményt szexuális kényszerítés bűntettére, és ezért nem foghatott helyt a szeméremsértés megállapítása, amit a védelem a fellebbezésének egyik irányában bejelentett.

A bíró indokolásában kifejtette: az elsőfokú bíróság abban tévedett, hogy nem állapított meg súlyosító körülményt a vádlott vonatkozásában. A szexuális jellegű bűncselekmények elszaporodottsága egy olyan körülmény, amely mindenféleképpen súlyosít. Ugyanakkor a büntetlen előélet nem enyhít a vádlott fiatal felnőtt kora miatt, viszont a vádlott fiatal felnőtt kora egy nyomatékos enyhítő körülmény. Az egyéniesítés követelménye kiemelkedő hangsúlyt kapott az ítélet során. Az elkövető oldalán fellelhető enyhítő körülmények nyomatéka jelentősebb, mint a súlyosítóké, ezért a törvényszék arra az álláspontra helyezkedett a járásbíróság által kiszabott büntetés tettarányosnak tekinthető, az a büntetés céljainak megfelelő, ezért azt helybenhagyta.

A bíróság döntése jogerős.