Szerdán tartott volna előkészítő ülést az Egri Járásbíróság egy kiskorú veszélyeztetése miatt indult büntetőperben, amelynek vádlottjai azok a fiatalok, akiknek öt gyermekük neveléséről kellett volna gondoskodniuk. A bíróság érdemben nem foglalkozhatott az üggyel, mert a terheltek – kimentve magukat – nem jelentek meg.


– Érdemi tárgyalást nem tartott a bíróság, mert a vádlottak kimentették magukat – válaszolta a Heol megkeresésére Hoszné dr. Nagy Tímea bíró. Az Egri Törvényszék sajtószóvivőjének tájékoztatása szerint az Egri Járási Ügyészség az elsőrendű vádlottal és társával szemben kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat.

A vádirat szerint a terheltek 2007-ben, akkor még mindketten kiskorúként, ismerkedtek meg egymással és létesítettek élettársi kapcsolatot, amelyből öt gyermek született. A pár a kezdeti időkben a lány édesanyjának a lakásában élt. Két év elteltével, 2009-ben elköltöztek egy másik ingatlanba. Ebben a létesítményben azonban nem kifejezetten gyermekneveléshez való körülmények uralkodtak: nem volt illemhely, az épület nyílászárói nem működtek megfelelően, a bútorzat, a szoba hiányos volt, illetve a háztartás vezetéséhez, a rendszeres tisztálkodáshoz és a babaápoláshoz szükséges alapvető eszközök, s játékok sem álltak rendelkezésükre.

A járási ügyészség szerint a vádlottak által használt helyiségek sötétek, penészesek és a gyermekek számára ingerszegények voltak. A szülők a kiskorú gyermekeiket hiányosan, vagy nem az évszaknak és az időjárásnak megfelelően öltöztették. Annak ellenére sem, hogy adományként nagy mennyiségű ruhát és lábbelit kaptak. Ezeket a holmikat inkább eltüzelték. A vádlottak a gyermekek személyes higiéniájára nem fordítottak kellő figyelmet, így ők gyakran ápolatlanok maradtak, a ruházatuk koszos, a hajuk zsíros, fésületlen és tetves volt. Bajok voltak a kicsik étkeztetésével is, mert hiányosan és egyoldalúan táplálták őket.

A vád szerint egy idő után újabb költözés következett, de az új ingatlan sem volt alkalmas a gyermeknevelésre, mivel az ablakkeret és a fal között három-négy centiméter széles volt a rés, amelyen keresztül télen is szabadon áramlott a levegő. A lakásban nem volt megfelelő a villamos hálózat, a szerelvények lógtak, ezért az egyes berendezések áramellátását az egyébként is szűkös helyiségekben a gyermekek által elérhető és mozgásukat akadályozó módon elvezetett hosszabbítókkal és elosztókkal igyekeztek biztosítani. Ezek a „drótok” veszélyforrást jelentettek.

A járási ügyészség úgy látja: a vádlottak kiskorú gyermekeik nevelését, gondozását és felügyeletét általában nem a tőlük elvárható módon látták el. Azzal, hogy a kicsiket elhanyagolták, táplálásukra, higiéniájukra és fejlesztésükre nem fordítottak kellő figyelmet, az ellátásukról és a felügyeletükről nem gondoskodtak megfelelően, szülői feladataikból származó kötelezettségeiket súlyosan megszegték. Hozzáállásukkal így gyermekek testi, értelmi, erkölcsi és érzelmi fejlődését veszélyeztették.