A Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény és rongálás miatt emelt vádat egy 18 és egy 15 éves fiúval szemben, akik gyermekkorú társukkal együtt Ipolyszög közúti és közterületi tartozékait megrongálták és azokból útakadályokat építettek.

Márciusban egy este a két vádlott és gyermekkorú társuk letörte az ipolyszögi vasúti átjáró térségében kihelyezett üdvözlőtábla egy részét, aztán kihúzott a földből más jelzőtáblákat tartó oszlopokat, amelyeket az útra helyezték. Bár már önmagában ezzel is nehezítették a közlekedést, de itt nem álltak meg. Az út mentén talált betondarabokat és törmeléket az út teljes hosszában elszórták, hogy akadályt hozzanak létre. 

Nem sokkal ezután egy megkülönböztető jelzéseit használó, beteget sürgősséggel szállító mentőautó érkezett, amelynek vezetője az esti sötétség ellenére is észrevette, hogy a haladását akadályozzák, így vészfékezéssel meg tudott állni. A két mentőápoló kiszállt, hogy megtisztítsa az utat. 

Csak ezután tudták folytatni az útjukat egy kézsérült beteggel Budapest irányába.

Amellett, hogy a mentősöket és az orvosi ellátásra szoruló beteget is veszélyeztették, még 124 ezer forintnyi kárt is okoztak a fiatalok.

Közülük hárman másnap este újra útakadályokat alakítottak ki Ipolyszög belterületén: az úttest széléről több fényvisszaverő terelőoszlopot is kihúztak, majd ezeket betondarabokkal, az előző nap megrongált táblákkal és ezek oszlopaival, valamint egy vadmalac preparátummal együtt helyezték el az úttesten. Az egyik arra járó autós az útakadályok egy részét eltávolította, de továbbhaladása után a fiúk visszatették ezeket az útra.

Egy áprilisi este a fiatalok az ipolyszögi buszmegálló környékén randalíroztak. Felborítottak egy kukát, a közeli parkban letörték egy fa ágát, valamint a díszkertből néhány követ is magukhoz vettek.

Ezeket a tárgyakat és egy korábban talált kerekesszéket az úttestre rakták. Az egyik kőnek egy autós nekiment, majd tovább hajtott, nem sokkal később pedig egy menetrendszerinti buszjárat érkezett. A sofőr csak hirtelen elkormányzással tudta elkerülni, hogy nekik ütközzön.

Ezúttal a fiatalok a közlekedésben résztvevők veszélyeztetése mellett a rongálással még 88 ezer forintnyi kárt is okoztak a helyi önkormányzatnak.

Egy májusi este a 15 éves fiú és gyermekkorú barátja egy villanyoszlop porcelánszigetelését távolította el, emellett köveket gyűjtöttek és megdobáltak egy arra érkező vonatot. A mozdonyvezető a vasúti szerelvényt vészfékezéssel tudta csak megállítani.

A berepülő tárgyak a mozdony ablakait kitörték, és nagy részük az utastérbe zuhant.

A két fiú a vonaton utazók veszélyeztetése mellett 150 ezer forintnyi kárt is okozott.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a 18 éves fiatal férfi és fiatalkorú társa ellen közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény és rongálás miatt emelt vádat, melyben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására, valamint arra tett indítványt, hogy a próbaidő alatt a vádlottak pártfogó felügyelet alatt álljanak.

A kár megtérítése mellett az ügyészek indítványozták, hogy az eljárás során keletkezett 72 ezer forintos bűnügyi költséget is a fiatalok fizessék meg.

Harmadik társuk gyermekkora miatt büntetőjogi felelősségre nem vonható.