A Békés megyei ügyészi szervek november 15-21-e közötti időszakban 3 személlyel szemben emeltek vádat ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt, ezekben az ügyekben a Békéscsabai, a Békési és a Gyulai Járási Ügyészség járt el.


A helyi ügyészségek ezen bűncselekmények miatt indult ügyekben arra tettek indítványt, hogy a bíróságok az ügyiratok alapján, tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzéseikben pénzbüntetésre ítéljék a szabályszegő sofőröket és tiltsák el őket a „B” kategóriába tartozó járművek vezetéstől.

Említést érdemel az az ügy, amelyben a Békési Járási Ügyészség 2 rendbeli járművezetés az eltiltás hatálya alatt vétsége miatt emelt vádat egy büntetett előéletű 25 éves gyomaendrődi férfi ellen.

A férfit az Orosházi Rendőrkapitányság engedély nélküli vezetés szabálysértése miatt május 14-én jogerőre emelkedett határozatával 12 hónap időtartamra eltiltotta a közúti járművek vezetésétől, amelyről ő is tudomással bírt. Ez azonban nem tartotta vissza attól, hogy egy személyautó volánja mögé üljön: október 4-én, a délutáni órákban Mezőberényben, a Madách utca 20. szám előtt személyi sérülést nem eredményező közúti balesetet okozott, melynek kapcsán vele szemben rendőri intézkedésre került sor. Ennek során a Békési Rendőrkapitányság járőrei megállapították, hogy a férfi a személygépkocsit érvényes vezetői engedély hiányában, közúti járművezetéstől eltiltás hatálya alatt vezette.

Két hét elteltével, október 19-én a kora esti órákban a férfi Gyomaendrődön, a Szabadság utca irányából az Apponyi utca irányába haladt az általa vezetett személygépkocsival, amikor vele szemben a Deák Ferenc utcában intézkedésre került sor. Ennek során megállapítást nyert, hogy a terhelt a gépjárművet a közúti járművezetéstől eltiltás hatálya alatt ismét vezette.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a cselekményeit beismerő férfit tárgyalás tartása nélkül, az ügyiratok alapján hozott büntetővégzésében próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje és határozott időre tiltsa el a közúti járművezetéstől.