Folytatólagosan és társtettesként elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat a Battonyai Járási Ügyészség egy 42 éves büntetett előéletű végegyházi férfi és társa, egy büntetlen előéletű 44 éves végegyházi nő ellen, akik egy idős asszonytól egy év leforgása alatt 5,5 millió forintot csaltak ki. A férfi egyedül is elkövetett egy csalást, amely miatt szintén most került sor vádemelésre.


A férfi a templomban végzett segítő tevékenysége kapcsán ismerkedett meg a 82 éves asszonnyal; ő és bűntársa 2018 augusztusától kezdődően 2019 júliusáig rendszeres haszonszerzésre törekedve, jogtalan haszonszerzés végett az idős nőt átverték, és tőle hol együtt, hol külön-külön különböző valótlan indokokkal kisebb-nagyobb összegeket kértek, és kaptak kölcsön.

A terheltek számtalan alkalommal kértek benzinre, temetésre, gyorshajtás miatti büntetés kifizetésére, gázszámlára, szervízköltségre, kéztörés miatti ügyintézésre, hitelfelvételre és értékbecslő díjára, illetőleg más ürügyekkel a sértettől 10 ezer forinttól 1,9 millió forintig terjedő összegeket;

egy év leforgása alatt összesen 5,5 millió forintot csaltak ki tőle.

A sértettől kapott összegeket saját céljaikra fordították, azokat már az összegek átvételekor sem állt szándékukban visszafizetni.

A férfi hasonló módon károsított meg egy másik végegyházi nőt is:

tőle benzinre, a lovainak takarmányra, tartozás kiegyenlítésére több részletben 115 ezer forintot csalt ki, de az okozott kárt az eljárás során megtérítette.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje és tiltsa el a közügyek gyakorlásától, a nővel szemben pedig végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki, ezen felül kötelezze őket a meg nem térült kár megtérítésére.

A férfi a bűncselekményeket egy vele szemben más ügyben, kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt kiszabott felfüggesztett fogházbüntetés próbaideje alatt követte el, ezért a járási ügyészség arra is indítványt tett, hogy a bíróság rendelje el annak a büntetésnek a végrehajtását is – tájékoztatott a megyei főügyészség.