Az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság a már büntetett vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztést és közügyektől eltiltást szabjon ki.


A Büntető Törvénykönyv rendelkezése szerint lopást követ el, aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa. Minősítő körülmény, ha a vagyon elleni bűncselekményt dolog elleni erőszakkal követik el – tájékoztatta a Heolt dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész. Mint megtudtuk: ennek jellemzője, hogy az elkövető az eltulajdonítani kívánt dolog megőrzésére vagy védelmére szolgáló fizikai akadályt erőszakkal hárítja el, melynek során jellemzően állagsérelmet okoz.

Az Egri Járási Ügyészség ilyen cselekmények elkövetőivel szemben nyújtott be vádiratot több ügyben is.

Szabálysértési értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség az ellen a 48 éves férfi ellen, akik 2020. novemberében bemászott egy egri ingatlan udvarára, ahol a sértett a zetorját tárolta. A vádlott kinyitotta a traktor motorháztetejét, s abból kiszerelte a jármű akkumulátorát, majd az ahhoz tartozó kábeleket elvágta, és azokat is eltulajdonította. A rendőrség a cselekmény másnapján az egyik egri MÉH telepen megtalálta a vádlott által leadott akkumulátort, így azt a sértett visszakapta.

Az ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a már büntetett vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztést és közügyektől eltiltást szabjon ki.

Ugyan ilyen minősítés mellett történt vádemelés abban az ügyben, ahol az 58 éves egri férfi, 2021. július 31-én Eger egyik áruházban két szódapatront tulajdonított el úgy, hogy az egyikről az áruvédelmi eszközt lehúzta, majd ezt követően mindkét patront a kosarában lévő hátizsákjába rejtette.

Az ügyészség vádiratában felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta a tolvajjal szemben.