A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a nyomozás iratait vádemelési javaslattal átadta az ügyészségnek.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya jelentős értékre bűnszövetségben dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást négy moldáv állampolgár ellen. A megalapozott gyanú szerint a külföldi férfiak 2019 évben négy, 2020 évben további egy alkalommal követtek el, illetve kíséreltek meg elkövetni lopás bűntetteket Magyarország területén több városban, így Nyírbátorban, Jászberényben, Debrecenben, Berettyóújfaluban, és Marcaliban. A nyomozás adatai szerint a bűnszövetség tagjai bevásárlóközpontokba törtek be nyitvatartási időn kívül, az ott elhelyezett készpénzkiadó bankautomatákat felfeszítették, és az így hozzáférhetővé tett készpénztároló rekeszeket a bennük lévő készpénzzel eltulajdonították.

Az elkövetők két alkalommal, Berettyóújfaluban és Marcaliban nem jártak sikerrel. A két utolsó helyszínen betörtek ugyan a bevásárlóközpontba, és felfeszítették a bankautomaták külső borítását, de a készpénztároló rekeszekhez már nem tudtak hozzáférni, így készpénz nélkül távoztak. Az első, 2019. július 1-jén Nyírbátorban elkövetett lopást még további három befejezett bűncselekmény követte, amelyek elkövetésével a megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak közel százmillió forint összegű készpénzt zsákmányoltak.

A több megyét érintő büntetőügyeket a rendőrség egyesítette, miután egyértelművé vált, hogy az egymástól távol eső helyszíneken történt bűncselekmények ugyanazon elkövetői körhöz köthetők, és országos koordináció mellett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatta a büntetőeljárást.

A feltételezett elkövetőket az utolsó, 2020. március 18-án Marcaliban elkövetett bűncselekmény után a nyomozók azonosították, és Budapesten elfogták. A férfiakat gyanúsítottként kihallgatták, vallomásukban a bűncselekmények elkövetését tagadták. A nyomozók előterjesztést tettek a gyanúsítottak letartóztatására, amit az ügyészség indítványára a bíróság egy gyanúsított vonatkozásában elrendelt, és vele szemben a büntetőeljárás teljes időtartama alatt fenntartott. Társai szabadlábon védekezhettek, de mivel a nyomozó hatóság számára a büntetőeljárás alatt elérhetetlenekké váltak, a bíróság nemzetközi elfogatóparancsot rendelt el ellenük.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a büntetőeljárást a napokban befejezte, és az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal átadta az illetékes ügyészségnek.          

Elfogatóparancs alapján jelenleg is keressük:


http://www.police.hu/hu/koral/elfogatoparancs-alapjan-korozott-szemelyek/637071


http://www.police.hu/hu/koral/elfogatoparancs-alapjan-korozott-szemelyek/665661


http://www.police.hu/hu/koral/elfogatoparancs-alapjan-korozott-szemelyek/665851

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság -

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek