A Szegedi Járási Ügyészség letartóztatását indítványozta annak a három férfinak, akik 23, 15 illetve 10 illegális határátlépő csempészésében működtek közre a hétvégén.

A megalapozott gyanú szerint a szerb férfi vasárnap éjjel vett fel az általa vezetett autóba Öttömös külterületén 23 afgán állampolgárt. A férfit a rendőrök megkülönböztető fény-és hangjelzéssel meg akarták állítani, azonban a gyanúsított továbbhajtott. Mintegy 2 km múlva a férfi megállt, el akart futni, azonban a rendőröknek sikerült őt elfogni.

A bolgár férfi szombatra virradóra vett fel az autójába 15, magát szírnek, afgánnak, indiainak valló személyt, majd indult Ausztria felé. A NAV járőrei röviddel az elindulás után igazoltatták, majd előállították őt.

Az ukrán férfit vasárnap délután igazoltatták a rendőrök cseh kollegáikkal közösen Üllés külterületén. Az ellenőrzést követően előállították őt és azt a 10 szír állampolgárt, akiket a gyanúsított röviddel azt megelőzően vett fel azért, hogy őket Nyugat-Európába szállítsa.

A gyanúsítottak utasai a Magyarország területére történő belépéshez és az ország területén történő tartózkodáshoz szükséges feltételekkel nem rendelkeztek. A 48 illegális határátlépőt a gyanúsítottak ezidáig ismeretlen megbízói juttatták át a határon.

A több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásokban az ügyészség a szökés, elrejtőzés és az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel tett indítványt a három férfi letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére. A szerb férfi esetében a szökés ténye is az indítvány oka.

Az ügyészi indítványok tárgyában a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója fog dönteni.