A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség kedvtelésből tartott állatok tartásától eltiltás érdekében pert indított egy kutya gazdájával szemben, aki nemcsak éheztette a jószágát, hanem olyan súlyosan elhanyagolta, hogy az állat nyakára tett acélsodronyos, fojtó láncos nyakörv belenőtt a nyakába és komoly fájdalommal járó, fekélyes bőrgyulladást okozott.

Az ügyészi perindítás előzménye az az állatkínzás bűntette miatt indult büntetőügy, amelyben a Kecskeméti Járási Ügyészség vádemelése folytán a Kecskeméti Járásbíróság idén ősszel a gazdát végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

A kecskeméti tanyán élő férfi 2015-ben kapott egy amerikai staffordshire terrier kan kutyát. Az eltelt években azonban az állatot nem etette rendesen, ami feltűnt a szomszédjának is, aki emiatt többször vitt élelmet a szemmel láthatóan rossz állapotban lévő, levert kutyának. Annak ellenére, hogy a szomszéd mindezt jelezte a férfinak, ő mégsem tett semmit. Az állatvédők az utolsó pillanatban érkeztek 2019 nyarán a tanyára, ahol a kutyát egy 2 méter hosszú vasláncra kötve találták úgy, hogy a nyakára volt tekerve még egy acélsodrony, fojtós nyakörv, ami már belenőtt a húsba is. Körülötte sebek voltak, amik hemzsegtek az élősködőktől.

A lánc benövése miatt a nyaktájéki szövetek kifekélyesedtek és gennyes gyulladás alakult ki, amely komoly fájdalmat okozott az emiatt elhullás közeli állapotba került kutyának.

Az ügyészség az állatvédelmi szabályok súlyos megsértése miatt – a büntetőügy jogerős befejezését követően – polgári pert indított a kutyatartóval szemben annak érdekében, hogy a bíróság a kedvtelésből tartott állatok tartásától 3 évre tiltsa el.

Az ügyben a Kecskeméti Törvényszék fog döntést hozni.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek