Tagadja bűnösségét a terrorizmussal vádolt kecskeméti fiatal, V. Kende. Ügyvédje azt állítja, az az énje nem a valódi, hanem csupán a virtuális.

Kommandósok hatalmas gyűrűjében érkezett meg a bíróságra tegnap reggel V. Kende, az a tehetős és jó családból származó 22 éves férfi, akit terrorizmus előkészületével vádolnak – írja a Ripost a Bors nyomán.

A visszahúzódó, szerénynek tűnő egyetemistát idén nyáron kapták el, miután kiderült: felvette az iszlám vallást, esküdt tett rá és több terror cselekményt is megtervezett. Emellett pedig el is kezdte beszerezni az interneten hallott tanácsok alapján a hozzávalókat egy szöges csőbombához.

A vádirat szerint ebben társa is volt: ezzel a máig is ismeretlen chatpartnerével már egyenesen azt tervezték, hogy több helyszínen – Budapesten, annak környékén, többek közt az Európa-bajnokság egyik meccsén és a siófoki parton – fognak robbantani, illetve azt, hogy míg egyikük az egyik, addig másikuk a másik helyszínen hajt bele egy kocsival a tömegbe.

A fiatal azóta rácsok mögött van, viszont idő közben a szakértő megállapította róla:

nemcsak autista, hanem skizoid tüneteket is mutat. Kende nem ismerte el a bűnösségét, és a tárgyalásáról sem mondott le, azonban úgy tudni, nem vitatja, amit a virtuális levelezésében találtak.

Ügyvédje, Jován László szerint kettős életet élt: virtuális és valós személyisége nem ugyanaz.

„Valóban kettős személyiség: míg a való életben egy törékeny ember, addig a virtuális térben az a kemény srác lehetett, aki lenni akart. De ez nem volt több, mint fantázia"

– szögezte le a Borsnak a védő.

Hozzátette: a férfi borzalmasan összetört.

„Nagyon rosszul van. A kapcsolattartása a virtuális térre és a szüleire korlátozódott korábban, most viszont innen kikerült, és bekerült a rácsok mögé. Rohamosan romlik az állapota – szögezte le. – Van egy V. Kende a valóságban, és van egy az online térben. Most ez a férfi kiszakadt onnan, ahol a valós személyiség jól érezte magát, és letartóztatták a virtuális személyiségét. Ezért kérvényeztük a szabadlábra helyezését, amit most ugyan elutasítottak, de fellebbeztünk"

– mondta.

Kendét apja is elkísérte, aki nem tágít fia mellől, mióta börtönbe került. A tárgyalás februárban, vélhetően zárt körben folytatódik.