A megyei tűzoltóság konténerében mutatták meg a mátészalkai gyakorlaton megjelent óvodásoknak, középiskolásoknak és az érdeklődő helyi civileknek, milyen vészhelyzetet okozhat, ha lankad a figyelem és nem tartjuk be a tűzvédelmi szabályokat.

A mátészalkai Kazinczy utcában pillanatok alatt kapott lángra egy szoba a napokban. A tűz rendkívül gyorsan terjedt, a helyiség megtelt füsttel. Még szerencse, hogy a katasztrófa időpontjában senki sem tartózkodott a szobában. A mátészalkai tűzoltók hamar a helyszínre értek és megfékezték a lángokat, de a berendezést – köztük a feldíszített karácsonyfát – már nem tudták megmenteni. A lánglovagok gyors érkezése nem volt véletlen, hiszen ez az eset egy szimulált helyzet volt.

A megyei tűzoltóság konténerében mutatták meg a gyakorlaton megjelent óvodásoknak, középiskolásoknak és az érdeklődő helyi civileknek, milyen vészhelyzetet okozhat, ha lankad a figyelem és nem tartjuk be a tűzvédelmi szabályokat.
Eredetileg elsősorban a középiskolásoknak tartották volna a bemutatót, de örömmel látták a szervezők, hogy egy óvodás csapat is érkezett.

– A műjégpályára mentünk, amikor megpillantottuk a tűzoltóautót és mondták, 11 órától lesz a bemutató – tudtuk meg Tárkányiné Budai Évától, a mátészalkai Széchenyi Katolikus Óvoda vezetőjétől. – Sietnünk nem kellett, időben ideértünk és kíváncsian várjuk, mi fog történni.

Amíg a tűzoltók előkészültek, egyikük piros és fehér léggömböket kezdett osztani az óvodásoknak.

– Nagyon szeretem a lufikat – jelenti ki Bakos Mira, a Színesszárnyú Pillangó csoport tagja. – Mindenképpen hazaviszem megmutatni anyának és apának, és azt is el fogom mesélni, mi történt.

A konyha veszélyei

Az előkészületek alatt Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője sorolja a szomorú adatokat.

– Mátészalkán ebben az évben eddig hét lakástűzhöz kellett vonulni, a megyében összesen 379 alkalommal riasztottak minket emiatt. Sajnos ezekben az esetekben egy ember elhunyt, és sokan megsérültek. Azért rendezzük ezt a bemutatót, mert ebben az időszakban mérhetően megnövekszik a lakástüzek száma, pedig nagyobb odafigyeléssel mindegyik eset elkerülhető lenne.

A tűzoltósági főfelügyelő a megjelenteknek elsorolja azokat a szabályokat és tanácsokat, amelyeket érdemes betartani azért, hogy sehol se következzen be tragédia.

– Advent idején sokkal többet vagyunk otthon a családunkkal. Az adatok azt mutatják, ilyenkor a konyha a legveszélyesebb üzem. Ha nem hagyunk felügyelet nélkül ételt főni a tűzhelyen vagy a sütőben, akkor elkerülhetjük a lakástüzeket. Nemrégen készült egy felmérés, amelyben arról kérdezték meg az embereket, hogyan oltanák el a tüzet, ha egy edényben lángra kapna az olaj vagy a zsír. A megkérdezettek döntő többsége azt válaszolta, hogy vízzel. Ez pedig a lehető legrosszabb megoldás, hiszen ilyenkor lobban be igazán a tűz. Ma Magyarországon nem kötelező otthon tűzoltó készüléket tartani, de javasolnám mindenkinek, hiszen jobb a bajt megelőzni. Ha mégsincs, akkor az ilyen tüzeket úgy tudjuk a legegyszerűbben eloltani, ha egy fedőt teszünk az edényre és elzárjuk az oxigéntől a lángokat, de egy jól átitatott vizes rongy is megfelelő erre a célra. Ha advent idején gyertyát gyújtunk, azt soha ne hagyjuk őrizetlenül. Éjszakára, vagy ha elmegyünk otthonról, célszerű a legtöbb elektromos készüléket kikapcsolni. Érdemes a fűtési szezon előtt átvizsgáltatni a házak kéményeit, ezzel is megelőzhetjük a katasztrófát. A közintézményekben rendszeresen szokták ellenőrizni az elektromos hálózat állapotát. A házakban és lakásokban ez nem kötelező, de gondoljunk bele abba, hogy a legtöbb lakóépület villanyhálózatát legalább 30-40 évvel ezelőtt tervezték az akkori terhelésre. Azóta azonban sokkal több elektromos eszközt használunk és ha túlterheljük a rendszert, az is pillanatok alatt tüzet okozhat.

Játékként megélt valóság

Elkezdődik a bemutató. A két oldalán nyitott konténerben felcsapnak a lángok. A tűz másodpercek alatt beborít mindent, hiába érnek másodpercek alatt a helyszínre a tűzoltók, lehet tudni, a kanapé, a szekrény, a karácsonyfa a tűz martaléka lesz.

A mátészalkai hivatásos tűzoltók sokkal hamarabb is el tudnák oltani a tüzet, de itt most a bemutató a lényeg, hogy rögzüljön, milyen szörnyű károkat tud okozni egy pici figyelmetlenség.

Az ötéves Beregi Peti minden idegszálával követi a tűzoltók munkáját. Nagyon tetszik neki, amit lát.

– Én már olyan játék mesefilmet is láttam, ahol a bácsik betörték az ablakot, úgy oltották el a tüzet. De az mese volt és játékból csinálták, viszont ez itt igazi – mondja.

– Már eldöntöttem, tűzoltó leszek – teszi hozzá Bakos Mira és csillogó szeme elárulja, komolyan gondolja.

– Az óvodában minden reggel a közös imánál gyertyát gyújtunk – tudjuk meg Tárkányiné Budai Évától. – A gyerekek pontosan tudják, mennyire veszélyes a tűz, mire kell vigyázni. Minden héten közösen szoktunk velük sütni, így azzal is tisztában vannak, hogy kell bánni a serpenyővel, amikor kivesszük a sütőből, hová tegyük, hogy véletlenül se kapjon lángra a közelében semmi. A gyerekek nem félnek a tűztől, de tudják, vannak szabályok, amelyeket be kell tartani azért, hogy ne történjen semmi baj. Hasznos volt ez a bemutató, mert biztos, hogy innentől még jobban fognak vigyázni. Az oviban meg is fogjuk velük beszélni mindazt, amit itt láttak és halottak, hiszen ha a szabályok most rögzülnek bennük, azokat egy életen keresztül betartják majd.

Az óvodavezető hozzátette, a gyerekek le is rajzolják, amit láttak és ezeket a képeket elküldik majd a tűzoltóknak.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek