Egy összehangolt akcióban egyszerre öt, egymástól függetlenül működő bűnbandát számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A költségvetésnek okozott milliárdos kár enyhítésére a NAV munkatársai több száz milliós vagyont biztosítottak, és öt embert őrizetbe is vettek.

A jellemzően Borsod megyei elkövetőkhöz köthető, vagyonvédelemmel, reklámozással, valamint nemzetközi árukereskedelemmel foglalkozó cégek fiktív cégláncolatok felhasználásával csökkentették vállalkozásaik fizetendő adóját – tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az összehangolt akcióban a NAV nyomozói és járőrei több mint 60 helyszínen tartottak egyszerre házkutatást. Az okozott adóhiány fedezésére ingatlanokat, gépjárműveket, ékszereket, készpénzt és bankszámlákat foglaltak le több száz millió forint értékben.A NAV munkatársai nyolc gyanúsítottat hallgattak ki költségvetési csalás miatt, akik közül öt személyt őrizetbe vettek, a bíróságok pedig elrendelték letartóztatásukat. Tettükért akár tíz év szabadságvesztést is kaphatnak.