Szurdokpüspökiben segítenek azokon a házi kedvenceken, amelyektől megváltak gazdáik, vagy éppen nem megfelelő körülmények között tartották őket. A településen lakók összefogásának köszönhetően mindig új otthonra lelnek a védtelen állatok.

Nehézsorsú és bajba jutott állatokon segít Szurdokpüspöki önkormányzata Farkas Barbarával, egy pásztói önkéntessel karöltve.

– A kezdeményezés körülbelül három évvel ezelőtt született. Alapvetően az önkormányzat feladata, hogy elhelyezze és gondozza a közterületeken gazdátlanul kóborló állatokat. Barbi pedig sokat segít, hiszen olyan országos kapcsolati hálózattal rendelkezik, amelynek köszönhetően mindig találunk olyan helyet, ahová a kutyákat és macskákat el tudjuk szállítani és helyezni – közölte Pintér Miklós Ervin polgármester.

Farkas Barbara elmondta, már évek óta segíti a bajba jutott állatokat. Egy ideig hazavitte őket, de minden kutyát nem tud befogadni, így országszerte menhelyekkel és átvevő szervezetekkel létesített kapcsolatot, valamint sok házi kedvencnek új gazdákat is talál. Mindezt önkéntes alapon, szeretetből végzi a munkája és a családja mellett, de nagyon jó érzéssel tölti el, hogy segíthet az állatokon.

– Igyekszem mindent megtenni azért, hogy a kutyák megfelelő helyre és gondoskodó gazdákhoz kerüljenek. Nógrád megyéből egyébként sok állatot vesz át például Szentendre és Pomáz is. Ezen kívül az is előfordul olykor, hogy külföldön sikerül otthont találni a házi kedvencnek. A kölyköket általában könnyebben befogadják, mint a nagyobbakat – hangsúlyozta Barbara, aki azt is elárulta, hogy a közelmúltban a szurdokpüspöki önkormányzattal együttműködve már két szállító boxot sikerült vásárolniuk. Ezen kívül egy kennelre is szeretnének szert tenni, valamint egy kutyaovi is sokat segítene. Ez egy olyan magasabb ketrec, amelyben jól el lehet különíteni egymástól az állatokat, így az ideiglenesen befogadó gazdánál sem okoznának gondot.

Az önkormányzatnak rendelkezésére áll két chip leolvasó, amely szintén nagy segítség, hiszen így beazonosíthatják az otthonról elszökött ebeket. További két személy tud még segíteni leolvasóval az állatok beazonosításában, azonban ők jobbára csak hétvégén tartózkodnak a településen. Amennyiben egy kutya nem rendelkezik chippel, akkor felkeresik Barbit, aki igyekszik minél előbb otthont találni az állat számára. Ebben a tevékenységben például Taron, Bátonyterenyén és Sámsonházán is támogatókra talált.

A polgármester kifejtette, hogy az önkormányzat gondoskodik az állatok elszállításáról, ideiglenes elhelyezésükről. Többnyire magánemberek vállalják, hogy ideiglenesen befogadják a gazdátlan ebeket. Mint mondta, alapvetően azoknak a gondolkodásmódján kellene változtatni, akik nem megfelelő módon gondoskodnak az állatokról. Abba bele sem gondolnak, hogy azzal, ha kitesznek egy kutyát az út szélére, akkor utána milyen sok embernek kell megmozdulni azért, hogy rendeződjön az állat sorsa, és megfelelő helyre kerüljön. Szurdokpüspökiben egyébként havonta hozzávetőleg 7-8 ebet találnak meg, de az is előfordul, hogy a gazda nem megfelelő körülmények között, például láncra verve tartja kutyáját.

Farkas Barbara kiemelte, többször előfordult, hogy olyan személyhez kellett kimenniük, aki mindössze egy-másfél méteres láncon tartotta kutyáját. Ennek azonban számtalan negatív hatása lehet, egyrészt az állat agresszívvá válik, másrészt félni fog és egyéb idegrendszeri problémák is jelentkezhetnek nála. A pásztói önkéntes elmondta, a probléma megoldása a kötelező ivartalanítás lenne, valamint a szaporodás megállítása, de az is fontos cél, hogy minden önkormányzatnál legyen chip leolvasó készülék is.

Sikeres a felelős állattartás program, sokan jelentkeznek befogadónak

Pintér Miklós Ervin polgármester portálunknak elmondta, hogy a közelmúltban közel másfél millió forintos támogatást nyertek el a Magyar Falu Programban. Ennek köszönhetően 16 kutya és 37 macska ivartalanítására, valamint chipek beültetésére is lehetőség nyílik a közeljövőben.

A két eljárás összköltsége egyébként a kutya fajtájától függően mintegy 30-40 ezer forint is lehet, ezért is nagy segítség ez a pályázat. Hozzátette: a program során olyan személyeket igyekeztek felkeresni, akik nem tudtak megfelelően gondoskodni a házi kedvenceikről.

A polgármester szerint egyébként érezhetően pozitív irányba fejlődik az állattartás, de nyilván hosszabb folyamat lesz, míg az ideális állapotokat elérjük. Ma már komoly bírságokat kaphatnak azok, akik nem megfelelő körülmények között tartják a kutyákat. Viszont sok ebtulajdonos egyre inkább odafigyel kedvencére és örömmel segít más bajba jutott állatokon is, hiszen szívén viseli a sorsukat.