Felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette, magánlaksértés bűntette, és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 54 éves többszörösen büntetett előéletű, letartóztatásban lévő sarkadi férfival szemben.

A férfi július 3-án, éjfél előtt nem sokkal a hátsó, nyitott bejárati ajtón keresztül bement egy 71 éves idős asszony Sarkad, Vasút utcai házába. A terhelt a nőt és a házat ismerte, mert korábban ott lakott.

A házban rátámadt a fekvő sértettre, ráült a testére, és több alkalommal ököllel megütötte az oldalát és az arcát, majd megragadta a nyakát és fojtogatni kezdte, illetőleg elővett egy 12 centiméter pengehosszúságú, az élet kioltására alkalmas kést, és megfenyegette az idős nőt, hogy a temetőbe teszi. Közben a terhelt átkutatta a sértett zsebeit és a nadrágja zsebéből jogtalan eltulajdonítási szándékkal elvett 7000 forint készpénzt. A sértett eközben mobiltelefonján megpróbált segítséget kérni a rendőrségtől, a férfi azonban az 1000 forint értékű telefont szintén magához vette.

Az idős nő a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló zúzódásos sérüléseket szenvedett, figyelemmel azonban a sérült testtájékok anatómiai sajátosságaira, a legalább közepes erejű erőkifejtésre, valamint a sértett idős korából adódó sérülékenységre, fennállt egy 8 napon túl gyógyuló sérülés kialakulásának lehetősége is, amelynek elmaradása a véletlennek köszönhető. Közben a férfi testvére, aki szintén a házban lakott, de a cselekmény közben az udvaron tartózkodott, észlelte a történteket, rákiáltott a terheltre, hogy hagyja abba cselekményét, majd bement a házba és a két testvér között szóváltás, majd dulakodás alakult ki.

A terhelt a kezében kést tartva megfenyegette a testvérét, azzal is fenyegetőzött, hogy megöli az idős nőt, illetve két alkalommal pofon ütötte a testvérét. Ennek hatására a sértett védekezésképpen magához vette egy kést, közölte a terhelttel, hogy értesíti a rendőrséget, melyek hatására a terhelt elmenekült a lakásból.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában elsődlegesen arra tett indítványt, hogy a bíróság a terhelt letartóztatását az elsőfokú ügydöntő határozatának kihirdetéséig tartsa fenn; a férfit beismerése esetén is végrehajtandó fegyházbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, 8000 forint erejéig rendeljen el vagyonelkobzást vele szemben, kobozza el a bűncselekmény elkövetéséhez eszközül használt kést, és kötelezze őt a nyomozás során felmerült, közel 170 000 forintot kitevő bűnügyi költség megfizetésére.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek