A határsértőket visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Az embercsempészt a nyomozók őrizetbe veszik.

A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások kedden 23 óra 30 perckor 10 határsértőt tartóztattak fel Madaras közigazgatási területén. Néhány órával később – 3 óra 15 perckor – Kelebia térségében újabb 22 illegális migránst tartóztattak fel. Ellenőrzésük során a külföldiek szír és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni – közölte a rendőrség.

A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Szerda hajnalban, 5 óra 50 perckor Balotaszállás külterületén a járőrök megállítottak egy Ford Transitot, amelyet egy szerb állampolgár vezetett. Az intézkedés során a rendőrök a furgon rakterében 17 külföldit találtak, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A sofőrt a rendőrök előállították és őrizetbe veszik. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indít eljárást vele szemben. A nyomozók előterjesztést tesznek a férfi letartóztatása indítványozására.

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek