Debrecenben sikerrel jártak, Berettyóújfaluban azonban nem.


Jelentős értékre bűnszövetségben dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya négy moldáv állampolgár ellen – írja a police.hu. A megalapozott gyanú szerint a külföldi férfiak 2019-ben négy, 2020-ban további egy alkalommal követtek el, illetve kíséreltek meg elkövetni lopás bűntetteket Magyarország területén több városban, így Nyírbátorban, Jászberényben, Debrecenben, Berettyóújfaluban és Marcaliban.

A nyomozás adatai szerint a bűnszövetség tagjai bevásárlóközpontokba törtek be nyitvatartási időn kívül, az ott elhelyezett készpénzkiadó bankautomatákat felfeszítették, és az így hozzáférhetővé tett készpénztároló rekeszeket a bennük lévő készpénzzel eltulajdonították.


Az elkövetők két alkalommal, Berettyóújfaluban és Marcaliban nem jártak sikerrel. A két utolsó helyszínen betörtek ugyan a bevásárlóközpontba, és felfeszítették a bankautomaták külső borítását, de a készpénztároló rekeszekhez már nem tudtak hozzáférni, így készpénz nélkül távoztak. Az első, 2019. július 1-jén Nyírbátorban elkövetett lopást még további három befejezett bűncselekmény követte, amelyek elkövetésével a megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak közel százmillió forint összegű készpénzt zsákmányoltak. A több megyét érintő büntetőügyeket a rendőrség egyesítette, miután egyértelművé vált, hogy az egymástól távol eső helyszíneken történt bűncselekmények ugyanazon elkövetői körhöz köthetők, és országos koordináció mellett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatta a büntetőeljárást.

A feltételezett elkövetőket az utolsó, 2020. március 18-án Marcaliban elkövetett bűncselekmény után a nyomozók azonosították, és Budapesten elfogták.

A férfiakat gyanúsítottként kihallgatták, vallomásukban a bűncselekmények elkövetését tagadták. A nyomozók előterjesztést tettek a gyanúsítottak letartóztatására, amit az ügyészség indítványára a bíróság egy gyanúsított vonatkozásában elrendelt, és vele szemben a büntetőeljárás teljes időtartama alatt fenntartott. Társai szabadlábon védekezhettek, de mivel a nyomozó hatóság számára a büntetőeljárás alatt elérhetetlenekké váltak, a bíróság nemzetközi elfogatóparancsot rendelt el ellenük. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a büntetőeljárást a napokban befejezte, és az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal átadta az illetékes ügyészségnek.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek