Súlyosabb esetben három év szabadságvesztés is kiszabható.

Az eltiltás hatálya alatti járművezetés fél éve minősül bűncselekménynek. A hatályos Btk.-ban május 14-től új bűncselekményként szerepel a korábban szabálysértésnek minősülő eltiltás hatálya alatti járművezetés, melynek két esetköre van.

Az enyhébben büntetendő alakzatot valósítja meg, aki a hatóság által alkalmazott eltiltás hatálya alatt – annak érvényesülési körébe tartozó – járművet vezet. Ekkor 1 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Súlyosabb, ha az elkövető büntetőeljárásban jogerősen kiszabott eltiltás hatálya alatt követi el a bűncselekményt, ekkor 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Az elmúlt fél évben Hajdú-Bihar járási ügyészségein 65 ilyen bűncselekmény miatt indult büntetőeljárás. Gyakori, hogy az eltiltás alatt vezetők más bűncselekményt is elkövettek, jellemzően ittasan vezettek. A Debreceni Járási Ügyészségen már 23 ügyben született jogerős bírósági döntés. Eddig 15 elkövetőt állítottak gyorsított eljárással bíróság elé.

A jogerősen befejezett ügyekben a gyakorlat szerint az enyhébb, vétségi alakzat esetén többnyire pénzbüntetést, a súlyosabb bűncselekmény elkövetőivel szemben pedig felfüggesztett szabadságvesztés büntetést szabott ki az illetékes járásbíróság, és emellett mindkét esetben eltiltotta a vádlottakat a közúti járművek vezetésétől.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek