A Debreceni Járásbíróság szerdai ülésén egy hónapra elrendelte az emberölés bűntettével gyanúsított férfi letartóztatását.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség a terhelt jelenlétének biztosítása, a bűnismétlés lehetőségének megakadályozása érdekében indítványozta a bíróságnál a gyanúsított letartóztatását. Tartani lehet attól is, hogy a gyanúsított a bizonyítást a tanúk megfélemlítésével, befolyásolásával veszélyeztetné, megnehezítené. A bíróság megállapítása szerint az ügyészi indítvány megalapozott – tájékoztatta portálunkat a Debreceni Törvényszék sajtószóvivője.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2021. december 30-án este Fülöpön megjelent a sértett lakóhelyén. A 38 éves férfi olyan súlyosan bántalmazta a 70 éves asszonyt, hogy az idős nő a helyszínen életét vesztette. A gyanúsított ezután ékszereket vett magához és egy üveg pálinkát, majd a távozását megelőzően a házban tüzet gyújtott. Az esetről történt bejelentését követően a nyomozók széleskörű adatgyűjtést végeztek, amely alapján azonosították a feltételezett elkövetőt, akit gyanúsítottként kihallgattak és bűnügyi őrizetbe vettek.

A bíróság álláspontja szerint a személyi szabadságot korlátozó bírói engedélyes kényszerintézkedés különös okai a gyanúsított esetében megállapíthatóak. A cselekmény tárgyi súlya kiemelkedő. Nem hagyható figyelmen kívül az a körülmény, hogy a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a nyereségvágyból, valamint a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére történő elkövetés mint minősítő körülmények ugyancsak megállapíthatók.

Ez már azt eredményezi, hogy a kiszabható szabadságvesztés tartama tíz évtől húsz évig vagy akár életfogytig terjedhet.

A nyomozási bíró hangsúlyozta, hogy a kiszabható szabadságvesztésre is tekintettel fennáll a büntetett előéletű gyanúsított esetében a szökés, elrejtőzés veszélye, illetve alappal lehet következtetni arra, hogy szabadlábon hagyása esetén a bizonyítást meghiúsítaná, megnehezítené. A férfi esetében a bűnismétlés lehetősége is reális, megalapozottan tartani lehet attól, hogy kényszerintézkedés hiányában újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

A végzés nem végleges.Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek