Megkerestük csütörtök délelőtt a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályát, a kecskeméti repülőbázis tevékenységét érintik-e az ukrajnai háborús események, várható-e például fokozottabb légtérellenőrzés, készültség.

A Magyar Honvédség gépei továbbra is biztosítják Magyarország légterét. A katonák feladatairól folyamatosan tájékoztatást adunk a tárca és a Magyar Honvédség felületein - közölte ma délelőtti megkeresésünkre a Honvédelmi Minisztérium.

A honvédelmi tárcához az elmúlt időszakban számtalan levél, telefon, állampolgári megkeresés érkezett a keleti országrészben tapasztalható katonai járműmozgások, a légtérben megjelenő helikopterek és Gripenek kapcsán  – áll a Honvédelem.hu-n 11 órakor megjelent írásban.

– Magyarországon nincs háborús helyzet, béke van, amit szeretnénk megőrizni. Ahogyan azt az elmúlt napokban több fórumon is elmondta a tárca vezetője, az Ukrajnában kialakult helyzet miatt katonákat és eszközöket csoportosít át a Magyar Honvédség az ország keleti régióiba. Hazánk lakossága jelenleg nincs közvetlen veszélyben. Az ország lakosainak nincs miért aggódniuk, nem kell félniük, mindennapi életüket ez nem befolyásolja. Bízzanak a Magyar Honvédségben, a katonáink szakszerű, hozzáértő munkájában! 

Azonban a Magyar Honvédségnek fel kell készülnie minden eshetőségre az ország és az állampolgárok biztonságának garantálására érdekében, ezért folytatja a technikai eszközök néhány nappal ezelőtt megkezdett átcsoportosítását, a légtér biztosítását. 

A határ közelében élő civil lakosság türelmét és megértését kérjük, hiszen a felvonultatott szárazföldi és légi eszközök mozgása nappal és éjjel is zajjal járhat. Mindezt úgy tekintsék, hogy a béke és a biztonság megőrzése érdekében, a magyar emberek védelmében tesszük – áll a Honvédelem.hu-n közölt felhívásában.