Az orosz-ukrán háborús helyzet miatt elmarad a MoLaRi-rendszer hangos üzemű próbája, csak a rövidebb és csendesebb morgatópróbát tartanak hétfőn 11 órakor, tudatta honlapján a katasztrófavédelem.


A MoLaRi-rendszer a veszélyes anyagokkal foglalkozó ipari üzemek környezetében telepített vegyi monitoring-, valamint lakossági riasztó- és tájékoztatórendszer, hívják fel a figyelmet a közleményben. A folyamatos üzembiztonság fenntartása és ellenőrzése érdekében a rendszer részeit meghatározott időszakonként, minden hónap első hétfőjén tesztelik.

A rendszer hangos próbája eredetileg március 7-én 11 órakor lett volna, ez azonban a szomszédban dúló háború miatt elmarad, és csak morgatópróbát tartanak. Hétfőn 11 órakor a szirénák tehát csak néhány másodpercig működnek morgató üzemmódban.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

Megyénkben 22 ilyen végpont található.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek