Vádat emelt a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség egy adócsaló bűnszervezettel – összesen 67 személlyel szemben. –Többek közötti uniós pályázati támogatások jogosulatlan igénybevételével a hazai és uniós költségvetésnek összesen 8,7 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak.


Dr. Négyessyné dr. Bodó Marianna, a megyei főügyészség helyettes szóvivője elmondta: a bűnszervezet irányítója a társaival 2010-től egy hierarchikusan felépülő, konspiratívan működő szervezetet hozott létre és működtetett közel nyolc éven át.

– Ennek célja a bűnszervezet vezetőjének tényleges irányítása alatt álló gazdasági társaságok érdekében uniós és hazai pályázati támogatások jogosulatlan igénybevétele, az ÁFA jogosulatlan elszámolása, valamint a munkáltatással összefüggő adó-és járulékterhek megfizetésének elkerülése volt  – nyilatkozta.

A NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatósága által folytatott széleskörű nyomozás a bűnszervezet vezetője által irányított cégcsoport 19 elnyert pályázatát érintette. Két pályázat kapcsán OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) vizsgálat is folyt, utóbbi szerv ajánlását a nyomozás során figyelembe vették.

Dr. Négyessyné dr. Bodó Marianna hozzátette: a bűnszervezet felépítése a pályázati céloknak megfelelően változott, a tagok az egyes pályázatok tárgyához igazodva cserélődtek.

A bűnszervezet irányítója a lehető legnagyobb pályázati összeg lehívása érdekében túlárazott számlákat használt fel, valójában azonban a projektek megvalósítását a lehető legkisebb összeg ráfordításával oldotta meg.

– A pályázó cégek a legtöbb esetben ténylegesen nem vagy csak részben rendelkeztek a pályázathoz szükséges önerővel.  A bűnszervezet vezetője költségnemenként meghatározta azt is, hogy az elfogadott pályázati összeg helyett ténylegesen mekkora összeget szán anyag-és eszközbeszerzésre, az alvállalkozóknak és szállítóknak kifizethető díjakra, azaz a projekt tényleges megvalósítására. A pályázatok során benyújtott, túlárazott számlák és a projektek megvalósításának tényleges költsége közötti különbözet egy számlagyáron keresztül készpénzben jutott vissza a cégcsoport valamely tagjához – részletezte a főügyészség helyettes szóvivője.

Az uniós és a hazai költségvetésnek okozott vagyoni hátrány több mint 8,7 milliárd forint. A NAV bűnügyi igazgatósága kiemelkedő vagyonfelderítő munkájának eredményeként a kár teljes egészében biztosítva lett a cégcsoport eszközállományának, valamint gépjárművek és ingatlanok zár alá vételével.

Az ügyészség 67 vádlottal – köztük 14 vádlottal mint bűnszervezet tagjával – szemben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, pénzmosás és gazdasági vesztegetés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat és valamennyiük esetében konkrét büntetésre vonatkozó  „mértékes indítványt” tett, ha a bűnösségüket az előkészítő ülésen beismerik.

A bűnszervezetes elkövetőkkel szemben az ügyészség fegyházbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy feltételes kedvezménnyel nem szabadulhatnak. Emellett a vádlottakkal szemben vagyonelkobzást elrendelését, míg 17 céggel szemben pénzbírság kiszabását javasolja az ügyészség.

Mivel az ügyészségi közleményből nem derül ki, érdeklődtünk, milyen jellegű pályázatokról volt szó, és további információkat kértünk a bűnszervezetről is. A megyei főügyészség kérdéseinkre közölte: a vádemeléssel érintett pályázó cégek fővárosi, Bács-Kiskun és Zala megyei székhelyűek, a pályázatokban támogatott tevékenység telekommunikációs hálózat építése volt.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek