A Debreceni Járási Ügyészség kisebb kárt okozó csalás vétsége és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal a hat vádlottal szemben, akik egy debreceni elektronikai áruházban hamis dokumentum alapján akartak értékes mobiltelefonokat vásárolni.

A vádlottak 2020. január 8. és március 6. napja között, különböző időpontokban megjelentek egy debreceni elektronikai áruházban azért, hogy ott közel 400.000 forint értékű mobiltelefon készüléket vásároljanak - írja a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

A vádlottak úgy akarták megszerezni a telefonokat, hogy az üzletben lévő egyik pénzintézet által üzemeltett hitelkérelmező ponton hamis munkáltatói igazolást csatoltak be. A valótlan dokumentummal azt a látszatot akarták kelteni, hogy hitelképesek és így az általuk kiválasztott mobiltelefon készülékeket önerő nélkül, áruhitelből akarták megvásárolni. A vádlottaknak azonban sem a vételár, sem a törlesztőrészletek megfizetése nem állt szándékában és erre anyagi lehetőségük sem volt.

A női vádlott hitelkérelmét a becsatolt hamis munkáltatói igazolása alapján elfogadták, így ő áruhitelből megvásárolta a több mint 400.000,- Ft értékű készüléket. Mivel törlesztőrészletet egyáltalán nem fizetett, a pénzintézetnek okozott kár nem térült meg, ezért a bank a Debreceni Rendőrkapitányság által lefolytatott nyomozás során kérte kárának megtérítését.

Az ügy öt férfi vádlottjának hitelkérelmét elutasították, így ők nem tudták megszerezni a mobiltelefonokat.

A Debreceni Járási Ügyészség a tettüket beismerő vádlottakkal szemben kisebb kárt okozó csalás vétsége, illetve annak kísérlete, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban a járási ügyészség indítványozta, hogy a járásbíróság az ügyiratok tartalma alapján a vádlottakkal szemben pénzbüntetést szabjon ki, valamint a sértett pénzintézet által előterjesztett polgári jogi igényt érdemben bírálja el.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek