Egy bűnbanda 21 tagjával szemben indítványozott vádemelést a Nemzeti Adó-és Vámhivatal.


A számlagyárat működtető bűnszövetség 700 millió forint kárt okozott a költségvetésnek.

A borsodi és hajdúsági elkövetők budapesti székhellyel hozták létre a valótlan tartalmú számlák kiállítására specializálódott társaságot. Rendszeresen olyan tevékenységekről és kereskedelmi beszerzésekről állítottak ki nagy összegű számlákat, amelyek vagy soha nem történtek meg, vagy nem a dokumentumok szerint. Megrendelőik a számlák felhasználásával fizetendő áfájukat és társasági adójukat csökkentették.

A látszat fenntartására a számlagyár vezetői egy szlovák bukó céget is létrehoztak: ide utalták a fiktív számlák ellenértékét, majd innen vették fel készpénzben és adták vissza megrendelőiknek.

A NAV pénzügyi nyomozói egyszerre 50 helyszínen tartottak házkutatást, gyanúsítottakat hallgattak ki és vettek őrizetbe. Az okozott vagyoni hátrány és a várható bírságok biztosítására ingatlanokat, üzletrészeket, gépjárműveket vettek zár alá, több mint egymilliárd forint értékben - közölte a hivatal közleményében. A NAV a bűnszövetség összesen 21 tagját hallgatta ki gyanúsítottként, közülük négy személy került letartóztatásba. A nyomozás iratait vádemelési javaslattal a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészségnek adták át, költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek