Annyit kérnek cserébe a klinika dolgozóitól, hogy gyógyítsák meg a beteg gyermekeket.


Ritka orvosi eszközöket adományozott az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának csütörtök délután.

– Immár harmadik éve rendezzük meg országos szinten a Jótékonysági Vadászatot. A magyar vadásztársadalom karitatív programjának célja, hogy az egészségügyet támogassa. Minden megyében egy-egy kórházzal együttműködve a felajánlásokból begyűlt összegből olyan hiánypótló orvosi eszközöket szerzünk be, amit az intézmény dolgozói és vezetői a leginkább szükségesnek vélnek – mondta Fejes László, a jótékonysági szervezet ügyvezetője a klinika könyvtárában megtartott adományozó ünnepségen.

A gyermekklinika a felajánlás jóvoltából idén egy nagynyomású mosóberendezéshez és egy kékfény-lámpához juthatott, 1,2 millió forintnyi összegben.

– A gyorsmosót endoszkópos vizsgálatoknál használjuk a gasztroenterológiai részlegen. Ennek segítségével jobban láthatóvá válik, mi zajlik pontosan a vizsgált területen. A másik készülék az újszülötteknél a sárgaság súlyosabb formáiban használt fototerépiás eszköz – mutatta be a műszerek funkcióját Szabó Tamás. A gyermekklinika igazgatója háláját fejezte ki a nagylelkű adományért. Mint mondta, a felajánlás a lehető legjobb helyre kerül, mivel az intézmény minden 18 év alatti beteg ellátását biztosítja.
 

– A gyermeksebészettől az intenzív terápiáig, a nefrológiától a neonatológiáig és a neurológiáig olyan profilokat működtetünk, ahol újabb és újabb innovatív eszközöket vásárolunk, amivel elő tudjuk segíteni a gyermekek gyógyulását – fejtette ki az igazgató.

Éppen a 2021-es Vadászkiállítás mutatott rá, milyen sok félreértés övezi a vadászok motivációját. Valamint azt, hogy a 21. században a vadászat funkcióját úgy is lehet értelmezni, mint a természet egyensúlyát fenntartó emberi tevékenységet

– véli Kósa Lajos. Az országgyűlési képviselő szerint az, hogy az egyesület az egészségügy számára ajánlja fel elsősorban az adományait, érzékenyíti az embereket a vadásztársadalom pozitív megítélésére.

– A Gyermekgyógyászati Klinikának nincs olyan diszciplínája, amivel ne foglalkozna. Ez azt jelenti, hogy olyan többszintű ellátás zajlik, aminek magas az eszközigénye.

Hiszen – ha az esetszám kevés is –, de a gyermekek ellátása az, amit soha nem szabad feladni

– mondta Kósa Lajos.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek