A plébánia legkisebb szárnyas lakói is hozzájárulnak a helyi közösség fennmaradásához.

A felújítás alatt álló miskolci minorita templom híre újabban nemcsak szépsége, hanem fürjneveldéje miatt is terjed szerte a városban – írja a boon.hu. A plébános régi, gyermekkori álma teljesült, amikor beszerezte az első fiókákat. Azóta több mint száznegyven egyedből álló állományról gondoskodik. A templom belső udvarán található baromfi udvarban csirkék is cseperednek.

– „Már gyerekkoromban is nagyon érdeklődtem az állatok iránt és utánaolvastam, hogyan kell bánni a fürjekkel. Hobbiból szereztem be az első tizenkét fiókát a tizenkét apostolra gondolva. A tizenkettő bibliai szám. Eleinte csak mi, szerzetesek fogyasztottuk a tojásaikat” – mesélte lelkesen Szalkai Z. József atya minorita szerzetes, a miskolci minorita templom plébánosa.

– „Aztán amikor a koronavírus, illetve a felújítások miatt a templomot bezárták, komolyan megcsappantak az egyházközség bevételei. Minorita közösségünk ezzel szeretett volna hozzájárulni a bevételekhez. A hatósági állatorvos és a NAV is jóváhagyta a telepet és őstermelői igazolvánnyal is rendelkezünk. Egyre szélesebb kör érdeklődik a tojások iránt. Sokan ajándékba is visznek az ismerőseiknek” – mondta.

A madarak tartásához mindent helyben oldanak meg. – „Az állományt a keltetőgépünk segítségével sikerült megnövelnünk száznegyvenhárom egyedre. A fürjek ketreceit a tetőfelújítás során fölöslegessé vált deszkákból készítettük. Ezeket rendszeresen takarítjuk, hogy a lakóik jól érezzék magukat nálunk, mert úgy gondoljuk, hogy a jószágoknak is meg kell adni, ami jár.

Nem vékony taposórácsos ketrecekről van szó, hanem telitalpúakról, amikbe alomnak szénát és szalmát teszünk. Ez tulajdonképpen mély almos tartásnak felel meg, csak a ketrec miatt hivatalosan nem nevezhetjük annak. Most, a nyári melegben gyakrabban, reggel, délben és este is adunk nekik friss vizet. Éppen most következik az állománycsere, mert több fürj már kiöregedőben van.

Egyébként több tojást tojnak, mint a csirkék. Az úgynevezett intenzív tartásban az éves átlag egy fürjnél 300 tojás. Tehát szinte naponta tojnak, amit melegítő lámpával ösztönzünk. Ehhez megfelelő hosszúságú pihenőidő is társul” – magyarázta az atya, a fürjek gondos gazdája.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!