„Két hét alatt olyan összművészeti tárházat nyitott meg a miskolciaknak, ami nemcsak országosan, de világviszonylatban is egyedülálló volt, ráadásul elérhető áron” – nyilatkozta Molnár Judit, Ausztráliában élő miskolci operaénekes, aki rendszeres fellépője volt a fesztiválnak.

Nemrégiben mi is idéztük a boon.hu beszámolóját a Bartók Plusz Operafesztivált érintően. Az évtizedekig ismert és népszerű, tíznapos rendezvénysorozat felvételeinek tárolási problémáiról írt ugyanis a megyei portál. „Miskolc önkormányzata az operafesztivál szervezetének felszámolásával párhuzamosan a fesztivál szellemi örökségét feldolgozó, dokumentáló honlapot is lekapcsolta a világhálóról tavaly decemberben” – írták. „Feledésre ítélték ezzel a város, és talán nem túlzás azt állítani, hogy az ország kultúrtörténetében néhány évvel ezelőtt még meghatározónak számító, Pro Urbe-díjjal elismert rendezvény archívumát is.”

Felkerestünk egy olyan operaénekest, aki rendszeres fellépője volt a programnak. Molnár Judit csak szuperlatívuszokban tudott beszélni a rendezvényről. – „Fantasztikus volt. Nemcsak a közönségnek, a szakmának is. Kapcsolatokat építettünk ki, nemzetközi barátságok szövődtek. Felpezsdítette a várost, mindenki várta, átalakult a főutca. A miskolciak szerintem sok esetben fel sem fogták, mekkora lehetőséget kaptak. Világhírű művészek járták Miskolc utcáit két hétig, tulajdonképpen ha szerencsés voltál, bármikor belefuthattál egy fellépőbe.

A pénzről szólva csak összehasonlításként: Ausztráliába egy-két koncertre jön egy világhírű művész vagy előadó, és egy jegy körülbelül negyvenezer forint, nem beszélve arról, hogy komoly szervezést igényel eljutni egy ilyen eseményre. Persze a fizetések is mások, de a kiadások is. Miskolcon tálcán, sokszor ingyen kínálták az embereknek a legkülönfélébb élményeket” – összegzett a művész.

Molnár Judit az első operaszerepét itt kapta 2009-ben, mikor Szőnyi Erzsébet Az igazmondó juhász című operájának ősbemutatóján Fánit énekelte. – „Akkor jöttem rá, hogy én nem szeretem, ha beöltöztetnek és szerepet kell játszanom. Imádom a színházat, és csodálom azokat a művészeket, akik teljesen át tudnak alakulni egy-egy karakter kedvéért, de én inkább koncertező énekes vagyok, csak a zenét közvetítem, a koncertterem az én igazi komfortzónám. Ettől függetlenül persze nagy élmény volt a Kamaraszínház színpadán állni. Ha jól emlékszem, maga Szőnyi Erzsébet is jelen volt az egyik előadáson” – mondta.

„Molnár Judit miskolci énekesnő nemrég szembesült azzal, hogy az életét apró és bosszantó, ám megkerülhetetlen szabályok kezdik irányítani, ráadásul ezekből egyre több lesz” – olvasható az operaénekes honlapján 2009-ből. „Ezek egyike, hogy ha idegenekkel beszélget, semmin nem szabad meglepődnie. Tavaly májusban is milyen furcsán vette ki magát, mikor egy férfihang úgy mutatkozott be a telefonban: ő a Volvo-képviselet vezetője, és a legújabb modelleket szeretné kipróbálásra felajánlani, mire azt felelte: "jó vicc". De kiderült, nem a barátok ugratják. Így történhetett meg, hogy a szomszédok hol egy hatalmas terepjáróban, hol egy elegáns női sportkocsiban látták őt reggelente elhajtani, s találgathatták, miért kell havonta cserélgetni a méregdrága autókat?”

Hasonlóan érdekes beszélgetésről számolt be, mikor az első igazán különleges operafesztiválos élményére emlékezett vissza. – „Éppen a Városligetben álltam, magánénekes növendékeket vittünk fel Budapestre egy énekversenyre, amikor megcsörrent a telefonom, és a vonal végén beszélő ember közölte, hogy szeretnék, ha fellépnék a Miskolci Jégcsarnokban egy metál együttessel. Hosszú percekig kerestem, hol a kandikamera” – nevetett utólag.

– „Wagnert és Verdit énekeltem csápoló emberek előtt. Emlékszem, Molnár András Kossuth-díjas tenorista is kissé ijedten állt a takarásban, hogy ez most komoly? Óriási sikerünk volt. A mai napig több mint kilencven országban lehetett megvásárolni a koncertről készült dupla DVD-t. Évekig kaptam e-maileket azoktól, akik imádják ennek a két műfajnak a keveredését” – nyilatkozott az Operafesztivál egyediségére utalva. Mint mondta, Ausztráliában ez nem újdonság, ott imádják a vadabb és nyersebb szórakozást.

Napjait a doktorijával tölti, már a végéhez közeledik az írással. – „Kurtág György magyar nyelvű vokális műveiről és annak Magyarországon kívüli előadási lehetőségeit elemzem. A dalciklusokat kivetített vizuális installációkkal adtuk elő, melyeket Horkay István grafikusművész készített. A József Attila Töredékekből pedig egy teljes 3D-s színpadi mű keletkezett Stephen Danzig képzőművész irányításával.

A doktori tézisem ezeknek a kreatív folyamatoknak a leírása és elemzése mint lehetséges előadó-művészeti gyakorlat az énekes szemével. Olyan ez, mint egy PHD-fokozat, terjedelmében is, csak itt szakmai doktorátusnak hívják, egészen konkrétan Doctor of Musical Arts. Amit felfedezel benne, azt azon keresztül mutatod meg, amit egyébként is gyakorolsz” – magyarázta.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!